Quantcast
Новини Пловдив » Книги » Любозар Фратев: Да си спомним за европееца Хр. Г. Данов, в навечерието Пловдив’2019
Книги Култура Мнения Пловдив 2019

Любозар Фратев: Да си спомним за европееца Хр. Г. Данов, в навечерието Пловдив’2019

Любозар Фратев и директорът на Историческия музей Стефан Шивачев преставят "Светлина, светлина ни е потребна".

Слово на Любозар Фратев по повод новата книга от поредицата, посветена български възрожденци. Изданието „Светлина, светлина ни е потребна“ съдържа спомени и статии на издателя Христо Г. Данов, представена беше снощи в Историческия музей на Пловдив

Любознателни сънароднико,

В ръцете ти е 13-та от поредицата книги, които издавам от 2007 г. до днес. Когато започнахме, искахме да върнем към нов живот забравени или нарочно „изоставени“ книги за възрожденската и следвъзрожденската българска история. Списъкът на 12 досегашни книги е на корицата на книгата, а заглавията им говорят достатъчно за отразените времена и събития.

След първите пет-шест книги бях убеден, че с помощта на нашите доброволни помощници от библиотеки, музеи и университети сме издирили вече всички значими, но „забрав(н)ени“ книги. Но не – оказва се, че този патиниран от времето „златен фонд“ все още има какво да покаже.

Поредната книга е ярък пример за това. Авторът, книжар и печатар, всъщност, първи български книгоиздател, Христо Г. Данов е добре познат възрожденец и народен будител най-вече с издателската си и книгоразпространителската си дейност. Книгата показва и една друга негова страна – страстен и умел публицист. Поместените тук спомени и статии отразяват личната кауза на Христо Данов за народно просвещение и „знаене“. Показват последователността му в преследването й, независимо от житейските несгоди и икономически превратности.

Яркият и жив език на автора е актуален и днес. Дали като четем статията „Какво правят хората, а какво правим ние“ можем да предположим, че е писана преди повече от 150 години, а не сега: „Ние, захласнати в своите частни интереси и омаяни от междуособните ни кавги и крамоли, оставяме не часове, но и цели години да изветряват, без да поработим нещо за нашия напредък. У нас всичко добро пропада във вражди, наместо да се върши работа. Ние нищо не знаем, нищо не можем и нищо нямаме. Заради това днес целия образован свят смята нашия български народ за най-последен в Европа! А това, за жалост наша, наистина е така!“. Дали думите му: “Подобряването на народната ни съдба зависи само от нашето умствено развитие и обогатяване с различни познания – от просвещение! Светлина, светлина ни е потребна, та и нашето отечество да стане такова, каквото още никога не било до сега, а именно – питомно гнездо на всяко изобилие и всеобщо благоденствие!“ не са актуални и желани и днес.

Данов през целия си живот е отдаден на печатането и разпространението на учебници, помагала, карти и книги, като не престава и да пише. Какъв ли би бил само писателят Данов, ако бе се посветил единствено на това поприще? Безспорно – много добър. Това се потвърждава и от спомените му и от статиите в тази книга.

Какъв ли би бил само вестникарят Данов – негов е първият български всекидневник „Марица“, издаван с непреходното му верую: „Пишете така, както очакват от вас читателите и в името на истината“.

Какъв ли би бил само политикът Данов, който като кмет на Пловдив в края на 90–те години на 19 век взема смели и с далечна перспектива решения за съдбините на града и гражданите му – започва изпълнението на градоустройствения план на Йосиф Шнитер, залесяването на хълмовете, подкрепя индустрията и т. н.

Когато през 1905 г. пловдивчани се гласят да отбележат 50–годишната книгоиздателска дейност на Данов, замисленото скромно тържество се превръща във всенародно честване, а думите на министъра на просвещението проф. Иван Шишманов са най-точно определение за делата му: „Христо Г. Данов е едва ли не цялата история на българското Възраждане и печат“ и още: „Ако България се срамува, че е родила бай Ганьо, тя може да се гордее, че е дала дядо Данов“.

В навечерието на 2019 г., когато любимият му Пловдив ще стане Европейска столица на културата, посвещаваме това издание на този забележителен пловдивски гражданин и български книжовник по случай неговата 190-а годишнина, като повтаряме думите на дядо Данов:

Светлина, светлина ни е потребна!“

инж. Любозар Фратев

Председател на фондация „Балкански културен форум“

Председател на СД и изпълнителен директор на „Новиз“ АД

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...