Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Спас Русев купи Телеком Албания
Балкани Бизнес Важно Компании Свят

Спас Русев купи Телеком Албания

Собственикът на “Виваком” и на ФК “Левски”, е спечелил търга за албанския оператор “Телеком Албания”, който сега е собственост на германския “Дойче телеком”, съобщават албански медии. Германците се оттегляли, за да се фокусират върху други проекти.
Спас Русев е победил в конкуренция с още трима кандидати за албанския телеком. Не се посочва конкретна цена. Според албанските медии в сделката са участвали сръбски, турски и гръцки оператор.
Пъртньор на Спас Русев в сделката за „Телеком Албания“ е българския предприемач от албански произход Елвин Гури. Той е инвеститор в иновативни и бързорастящи компании чрез фонда Empower Capital, на който е изпълнителен директор. „Обмислям инвестция в Албания от години. След като напуснах преди 27 г., смятам, че е морално задължение да го направя€ Албания е привлекателна дестинация за инвестиции“, коментира Гури пред албанска телевизия.
“Телеком Албания” е първият албански мобилен оператор. Той е създаден през 1995 г. и стартира търговска дейност през 1996 г. под името АМС – Albania Mobile Communications. През 2000 г. компанията става част от OTE Group – водещия телеком в Гърция, опериращ под марката Cosmote. Освен в Гърция и Албания Cosmote работи и в Румъния, където притежава 54% от най-големия местен оператор “Телеком Румъния”. През юли 2009 г. основен акционер на групата ОТЕ става “Дойче телеком”. Така в момента 99,79% от “Телеком Албания” са собственост на германския телеком.

Преди време сръбското издание Vecernje Novosti писа, че и чeшкaтa РРF Grоuр, coбcтвeнocт нa Пeтp Keлнep, който купи “Теленор България” за 2,8 млрд. евро, имала интерес, но няма потвърждение да е подала оферта.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...