Quantcast
Новини Пловдив » Истории » Свещеник сторил голяма доброта на сирачето Шинка
Истории Посоки Регион Смолян

Свещеник сторил голяма доброта на сирачето Шинка

  • В Широка лъка издирват попа, който дал зестра на бедното момиче

Трогателна история за свещеник от Широка лъка, който е осигурил изненадваща зестра за сираче, излиза наяве след 78 години. За нея кметът на смолянското курортно село разбира от писмо по пощата от 75-годишната Величка Петрова от великотърновско село. Жената разказва съдбата на свекърва си Шинка и впечатляващия жест на свещеника от Широка лъка, който й е дал път в живота изненадващо. Озаглавила е историята: „Спомен за един благороден свещеник“, разказва СмолянПрес.

Свекърва й Шинка е родом от смолянското село Кремене. Останала сирак като невръстно дете, след като починала майка й. Баща й се оженил втори път и я дал на работа като домашна прислужница в дома на свещеника в Широка лъка през 1932-33 г. Като в приказките писмото разказва за обрата в живота на сирачето.

„Дядо поп имал къща в селото и в гр. София. През лятото живеел в Широка лъка, а през зимата в София. Шинка била много добро, послушно и работливо момиче. Работела при чорбаджиите си, те я хранели, обличали и се отнасяли добре с нея. Порасло момичето и станало красива мома за женене. Видял я Ангел, който бил с два занаята – фотограф и бояджия. Харесал я и казал на майка си, че ще се ожени за нея, въпреки че няма зестра. Обичал я! Направили сватбата през 1938 г. На сватбата бил и дядо поп като баща на булката. Каква е била изненадата, когато той станал и казал: – Исках Шинка да се ожени с мерак за човек, който я обича. Искам да ви кажа, че Шинка има зестра. Ние й давахме храна, облекло и пари за харчалък, но аз съм й открил спестовна книжка и от първия месец на работата й при нас редовно съм й внасял заплатата, която й се полага като домашна прислужница. Ето това са парите на Шинка и й дал спестовната книжка“, разказва историята снахата.

Свекърва й и казала, че за 6-7 години работа в спестовната книжка се била натрупала добра сума. Тя завинаги останала благодарна на дядо поп, който й дал спокойствие и благословия в живота.

„Където и да е духът на този човек, нека знае, че Шинка го почиташе като баща до края на живота си“, казва снахата. Тя изпратила в писмото 20 лева на кмета с молба да се дадат за служби в памет на неизвестния дядо поп в църквата „Успение на Света Богородица“ в Широка лъка, където е служил някога.

Снахата Величка също споделя, че е сираче. Шинка я отгледала като свое дете. Тя завършила строителен техникум, работила във Велико Търново и Алжир и се пенсионирала като главен технически ръководител на поделение 68050.

Избрала старините си да кара в село Петко Каравелово, на 28 км от Велико Търново. „Описвам ви историята на този благороден човек – свещеника, чието име не знам и майка ми/свекърва ми/ не ми го е казвала. Винаги казваше „дядо поп“. В църквата може би има имената на тези, които са служили по това време. Дано се открие името му, но дори това да не стане, Господ си знае работата. Това, което е направил за майка ми е толкова благочестиво“, казва Величка.

Тя е поканила на гости кмета на Широка лъка в селото си.

„Сега издирваме кой е този наш свещеник, който е направил това добро дело за сирачето. Поне да се знае името на този праведен човек“, каза кметът на Широка лъка Васил Седянков.

Васил Седянков, кмет на Широка лъка
Васил Седянков, кмет на Широка лъка
ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...