Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Отмениха едно от наказанията за бягството на затворника Георги Танчев
Важно Съд и Прокуратура

Отмениха едно от наказанията за бягството на затворника Георги Танчев

Георги Танчев

Ваня ДРАГАНОВА

Едно от наказанията, наложени на служители на затворническото общежитие „Хеброс” за бягството на осъдения Георги Танчев, беше отменено от Пловдивския административен съд. Става дума за порицанието за срок от 6 месеца на инспектора, изготвил доклада, според който Танчев може да бъде пуснат на работа на външен обект.

Осъжданият многократно Танчев влиза отново в затвора за дрога на 9 март т. г., за да излежи присъда от 1 година. Тъй като е наркоман и е на метадон, на 13 март прави абстинентна криза, но на 16-и вече е сравнително добре. На 27 март подава заявление да започне работа, на 28-и е написан въпросният доклад с положителна резолюция. След това инспекторът, написал доклада, излиза в отпуск.

На 2 април Танчев е изпратен на работа, без да има заповед за това. На обекта му прилошава и е установено, че той пак е взел наркотик. За това е наказан с лишаване от правото да получава хранителни пратки за срок от 3 месеца. Въпреки всичко това на 10 април отново е изпратен на работа на външен обект, този път със заповед. Както е известно, в същия ден той моли да отиде до портала, за да се види със своя близка, и изчезва. Заловен е чак на 24 април.

По случая е назначена дисциплинарна проверка, завършила с две наказания – на инспектора с доклада и на началника на затворническото общежитие. Информацията за санкциите е от отговор на правосъдния министър Цецка Цачева на питане от парламентарния контрол.

Инспекторът обжалва заповедта за наказанието си и печели в съда, защото бягството на затворника не е пряка последица от неговия доклад, а от издадената на 10 април заповед Танчев да бъде пуснат да работи. А тя е от началника на затворническото общежитие. При това инспекторът е бил в отпуск, когато Танчев отново е засечен с дрога.

На този етап не е ясно какво става с наказание на шефа на общежитието „Хеброс”, защото и ако и тази заповед е оспорена, съдебно решение по казуса все още няма.

Още по темата

Затворникът Георги Танчев ще лежи 1 г. и 2 мес. за бягството
Заловиха избягалия затворник Георги Танчев

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...