Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Финансист: 2 млрд. лева ще изхарчим по празниците
Бизнес България

Финансист: 2 млрд. лева ще изхарчим по празниците

Миналата година бяха 1,5 млрд, а тази се очакват да бъдат близо 2 млрд. лева. Това изобщо не е малко като последните дни преди Коледа и Нова година на ден се харчат по 250-300 млн. лева за подаръци за посрещане на празниците.

За хората с по-ниски доходи е още по-важно да харчат разумно по празниците. Ние така сме свикнали, че цяла година се стискаме и по празниците или на почивка сe отпускаме финансово. Това коментира пред БНТ  финансистът Стойне Василев .

Трябват ни 10 минути, за да си направим финансова равносметка на това колко пари сме изхарчили, колко ни остават и как да разпределим наличните, за да не се стигне до тежки финансови положения. За да си спестим тревогите през януари, можем да планираме всички коледни и новогодишни празници.

От тези 2 млрд., които споменах около 20% ще дойдат от кредити – бързи кредити, потребителски кредити, кредитни карти. Тоест, 400 млн. ще дойдат от кредити. Хората, които не могат да си позволят, прибягват до тегленето на кредити, посочи Василев.

Финансистът съветва да прибягваме до бързи кредити само в краен случай. На първо място да се обърнем към приятели за заем, ако това не е възможно – да се обърнем към банкова институция. Най-добрият вариант е оувърдрафт към нашата заплата, защото той може да се погаси веднага със следващата ни заплата и да не е нужно разпределение по вноски за период от време.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...