майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » Важно » Защо Варна харчи доста по-малко за чистота от Пловдив?
Важно Мнения

Защо Варна харчи доста по-малко за чистота от Пловдив?

Сравнението между бюджетите на Пловдив и Варна далеч не е в наша полза, констатира бившият зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов.

Александър Константинов

Всеки голям град има проблеми с битовите отпадъци – от почистването на тротоари, площади и паркове до обработката на боклука. Няма много различия в схемите за приемане и третиране на отпадъка. Пловдив генерира над 150 000 тона отпадъци годишно, които се събират в над 4000 контейнера и още над 1000 помалки съдове. Строителните отпадъци се извозват на специално сметище в община “Родопи”. Статистиката показва, че няма промяна в количеството и морфологическия състав на отпадъците. След въвеждането в експлоатация на Завода за преработка на отпадъците в Шишманци през 2010 г. намалява количеството, което се изпраща в сметището в Цалапица. В редица програми на общината се предвиждаше това сметище отдавна да бъде закрито и рекултивирано, но администрацията продължава неговата експлоатация и през тази година. През 2019-а ще се финансира с 8,5 млн.лв. изграждането на Компостираща инсталация, която ще поеме преработката на растителните отпадъци. За град като Пловдив, с територия от 100 кв. километра, това е голям проблем, който ще бъде решен по един модерен метод.

Ежедневното събиране и извозване на битовите отпадъци е голям разход за общинския бюджет. То се финансира от гражданите и фирмите чрез приходите от такса смет. През периода 2011 – 2015 ( първия мандат на кмета Тотев)  приходите от двете групи са почти равни. След проведен конкурс се сключва нов договор за сметосъбиране и сметоизвозване с частна фирма.   След това постепенно се увеличават приходите от фирмите, като гражданите осигуряват около 15 млн. лв. годишно, а останалата сума се осигурява от фирмите. През 2016 г. разходите за битови отпадъци са 29 млн. лв., като гражданите и фирмите си делят разходите поравно. От 2017 г. започва постепенно повишаване на разходите и за 2019 са планирани общо 36 млн. лв. За сравнение община Варна планира за 2019 г. разходи за същата дейност от 30 млн.лв. Официално Варна има същото население като Пловдив, но през лятото тя удвоява потока от хора заради туристическия сезон. Територията на община Варна е много поголяма от тази на Пловдив, защото влизат и курортните комплекси и села около града, но разходите й за битови отпадъци са много помалки от Пловдив. Този парадокс не може да бъде обяснен, ако не се направи обстоен анализ на методиката на двата града за определяне на разходите. Задължение на кмета и неговите специалисти е да организира този сравнителен анализ и да разберате как се справят във Варна с много помалко пари при поголеми обеми на битови отпадъци.

Няма да е лошо кметът Тотев да си поговори със своя колега как събира над 80 млн. лв. от данъци, а Пловдив не може да достигне 70 млн.лева. Събираемостта на Пловдив е някъде около 60%, което не е повод за гордост. Това е илюстрация на ефективността на общинската администрация. Другото интересно при сравнението на двата града е, че Варна се справя с помалко администрация от Пловдив. За разликата в бюджетите на двата града от над 150 млн. лв. в полза на Варна просто няма обяснение.

Други текстове от същия автор

Добрата новина от бюджет 2019 – през 2020-а ще е още по-зле
С 3-те милиона за Вавилонската кула общината можеше да купи някой от изгорелите складове

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...