Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » Инженери, шофьори, продавачи ще са най-търсените кадри през 2019-а
Бизнес Важно

Инженери, шофьори, продавачи ще са най-търсените кадри през 2019-а

Две трети от работодателите у нас търсят да наемат нов персонал през тази година, показва проучване на Агенцията по заетостта. Едва 3 на сто са посочили, че възнамеряват да съкраващат хора.

Проучването е сред почти 6 хиляди работодатели от цялата страна. Най-много работниците ще се търсят в областите София, Пловдив и Варна. А най-малко – в Разград, Видин и Кюстендил, съобщава bTV.

Снимка: bTV
Снимка: bTV

Какви конкретни кадри „издирва“ бизнеса, за да наеме тази година – проучени са нуждите в две групи с професии. В едната – на първо място са машинните оператори, следвани от продавач-консултанти, шивачи, строители, готвачи.

Снимка: bTV
Снимка: bTV

В другата група са професии, изискващи висше образование или специфична правоспособност, на първо място – шофьорите, следвани от инженери, специалисти в здравеопазването и образованието.

През 2019 г. ще се търсят над 1000 машинни оператори и над 5600 шофьори. В повечето фирми – с постоянна заетост.

Проучването показва и каква ще е нуждата от кадри след 3 години.

3/4 от фирмите са казали, че ще имат нужда от 30 хиляди души с висше образование – най-много ще са инженери по електротехника, електроника и автоматика.

Най-малко потребности пък ще има от висшисти по направленията „Право” и „Химични технологии”.

След три години бизнесът ще търси да назначи и 80 хиляди души със средно образование, предимно за производство на текстил, облекло, обувки.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...