Новини от Пловдив » България » Полк. Димитър Стоянов: Коментират речта на президента, защото не е захаросана
България Мнения

Полк. Димитър Стоянов: Коментират речта на президента, защото не е захаросана

Познаваме се добре с президента Румен Радев. Много често животът му е бил в моите ръце. Слушах внимателно новогодишната реч на президента. Това беше различна новогодишна реч. Преди това слушахме захаросани речи. Някой да ги е запомнил? Ако сега президентът имаше такава реч, то тя щеше да се забрави. Сега тази реч се коментира цяла седмица. Това каза  пред bTV главният секретар на кабинета на държавния глава полковник Димитър Стоянов.

„Щеше ли празничната маса на хората с доходи под 310 лева да е по-пълна. Едва ли? Истините трябва да се казват такива, каквито са. Президентът каза истината. Едва ли някой би толерирал наглостта, допълни той.

Говоренето в един глас от страна на управляващите в полза на една от офертите за нов изтребител създава впечатлението за зависимост, а решението по този въпрос трябва да е експертно и да се базира на това какви са нуждите на българските ВВС и какви са финансовите възможности на страната ни. В последните няколко месеца почти всички политически лица и то на отговорни длъжности – председател на НС, министър-председател и председател на най-голямата парламентарна група, обходиха всички студия, за да кажат колко добър е един самолет. Имах чувството, че не се купува самолет за българската армия, а че се купува политическа легитимация – когато се повтаря една и съща оферта, се очаква, че има някаква зависимост”, отбеляза полковник Стоянов.

Той отбеляза и че към момента не почиват на реални факти твърденията на военния министър Красимир Каракачанов, че има само решение за започване на преговори със САЩ за Ф-16. „В доклада на МО и МФ е написано за водене на преговори единствено и само със САЩ, няма нито ред за това, че ако не ни удовлетворява, можем да продължим с офертите на Швеция и Италия”.

„Трябва да закупим този самолет, който можем да поддържаме”, категоричен беше главният секретар на президента. Той посочи, че България дава около 1 млрд. долара за отбрана годишно, а останалите ни съседки с Ф-16 са Румъния с 4,8 млрд. долара, Гърция – с 5 млрд. и Турция – с 15 млрд.

„Преди да стигнем до сделка, и правителството, и депутатите да си спомнят думите на президента на САЩ. Преди няколко дни той каза: „Не ми пука за Европа, мен са ме избрали не европейците, а американските данъкоплатци!”. Дано и нашите депутати се сетят, че са ги избрали българските данъкоплатци”, коментира Димитър Стоянов.

Той защити решението на президента да пусне без вето промените в закона за конфискацията, като посочи, че Румен Радев вече е връщал един път целия закон и няма смисъл да прави това отново. Все пак той отбеляза, че ако през пленарна зала бяха минали скандалните предложения за „вечни” проверки и влизане в действие на разпоредбите със задна дата, ново вето е щяло да има.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...