Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ВИДЕО АБВ към Тотев: Безумие е да изкараш хората на студа за старта на ЕСК
Важно Мнения

ВИДЕО АБВ към Тотев: Безумие е да изкараш хората на студа за старта на ЕСК

Владимир Маринов, Румен Петков, проф. Любомир Халачев и адв. Георги Илчев
Владимир Маринов, Румен Петков, проф. Любомир Халачев и адв. Георги Илчев

Галина ГЕОРГИЕВА

Жестоки критики отправи към кмета на Пловдив Иван Тотев ръководството на АБВ. Поводът е Европейска столица на културата и официалната церемония на 12 януари, която ще се проведе на бул. „Цар Борис Трети- Обединител“ и за която вече е издигната 30-метрова кула. „ Да поканиш хората на площада януари месец, когато е по-вероятно да вали дъжд или сняг, е безумие. Това решение е обида за тези, които ще участват в програмата и за зрителите. Да ги накараш да зинзирикат на този студ, защото нямаш акъл да се сетиш, че има поне 6-7 помещения, в които можеш да организираш церемонията, затова не се изисква да си завършил чак втори клас“, каза председателят на АБВ Румен Петков в Пловдив. Според него е можело откриването да се проведе на закрито и даде за пример Драматичния театър, зала „Колодрума“ и големи помещения в Панаира, които побират много хора.

„Тук е моментът да благодарим на Бойко Борисов, че не реши да открие европредседателството на Орлов мост, рискуваше заплахата Юнкер да хване менингит. Малоумие е да тръгнеш да правиш такова събитие на открито и да покажеш на гостите на Пловдив, на жителите на града и на децата потенциала, който си изграждал 4 години. Това е обида за културната същност, традиции и мащаб на Пловдив. И то да го направиш на една скъпоструваща кула, която няколко дни по-късно ще изчезне от бул. „Цар Борис Трети“. Изниква въпросът – чия е кулата, под наем ли е взета, купена ли е от Пловдив и защо е нужно да се прави това“, продължи с атаките Румен Петков.

Той разкритикува и дадената от кмета Тотев тридневна ваканция на учениците. „Самият старт на Европейска столица на културата е скандален. Какво означава кметът да увеличи ваканцията на децата с три дни? Някой правил ли е сметка от финансова гледна точка какво струва това на училищата? А какво струва на родителите? Кой им е гледал децата през тези три дни? Ненужно и необосновано бяха унижени родителите на пловдивските деца. Как са подготвени и съгласувани ли са учебните програми, каква е позицията на МОН? Три дни означава сериозна промяна в учебната програма в края на първия учебен срок, как ще се наваксат тези дни? Това е скандално отношение, което няма аналог в нашета история“, каза Румен Петков.

По думите му Пловдив е градът в Европа с най-богато културно и историческо наследство и заслужава да е Европейска столица на културата, но ръководствното на общината показва немощ и неспособност да усвои средствата, които правителството отпусна целево за изграждането на културна инфраструктура.

„Една от идеите Пловдив да кандидатства за културна столица е да стане място за културен туризъм. За съжаление, ръководството на общината претърпя много тежък провал. Миналата година в постановлението от септември месец, с което са отпуснати милиони на Пловдив за изграждането на тази инфраструктура, министърът на финансите, като вносител на това предложение, публично заподозря кмета на Пловдив, че не е способен да гарантира разходването на средства. Вътре е записано, че задължава кмета да спазва закона при разходването на средства“, припомни Румен Петков. Той подчерта, че АБВ настоява за пълна прозрачност къде са отишли отпуснатите от правителството 20 милиона лева за културна инфраструктура.

Градският координатор на партията адвокат Георги Илчев заяви, че АБВ още от началото на миналата година поставя въпроса за забавянето на изграждането на важните за културната столица обекти- кино Космос, новата галерия на ул„Гладстон“, реконструкция на площад „Централен“, разширението на Градската художествена галерия в Стария град, Тютюневият град.

„20 млн.лв. държавата даде в рамките на три години целево за тези обекти. За кино Космос са дадени 2 млн., нищо не се случва, галерията на „Гладстон“ е финнасирана с 3,5 млн.лв., предвидени са пари за разширение на Градската художестнвена галерия в Стария град, за площад „Централен“ са дадени 7,5 млн. лв. от държавата. Ще бъде ли създадана в крайна сметка културна инфраструктура, която да остане на пловдивчани, попита адвокат Илчев. Според него не става въпрос само за закъснение на отпуснатите от държавата пари, а за управленска немощ.

„Ние сме единствената община в света, която пуска обществени поръчки за 400-500 хиляди лева за храна на животни в зоологическата градина, а тях ги няма. Обяснението за забавените пари не топли нито един пловдивчанин, инициативата е подкрепена от държавата. Ако премиер и министър-председател не си говорят и не могат да решат проблема за ЕСК , какво остава за нещо друго“, коментира и Владимир Маринов – зам.-председател на АБВ. ПловдивПрес припомня, че обществената поръчка беше за около 300 хиляди лева с ДДС, но се отнасяше не само до зоопарка, а и до общинските социални заведения.

Проф. Любомир Халачев- председател на Гражданския съвет на АБВ и член на Изпълнителното бюро коментира програмата за ЕСК, като подчерта, че е наситена с много сибития. Той попита
защо в програмата не е включен знаков фестивал за българската филмова и културна обществено като „Златен ритон“. „ Фестивалът „Златната ракла“ през 2009 година тихомълком беше прекратен, сега през 2019-а, която е година на духовен възход, е редно в такъв момент Пловдив да го възроди. Призивът ми към ръководството на „Пловдив 2019“, ако още не е късно, да се направи нещо в тази посока. Има една малка изложба, с която се отбелязва 90 години от рождението на Йордан Радичков, но той е уникален писател и драматург, кандидат за Нобелова награда и можеше в програмата да влезе една постановка по негова пиеса“, предложи проф. Халачев.

АБВ зададе и няколко въпроса: Като се махне 30-метровата кула за откриването, какво ще остане? Колко струва провеждането на Европейска столица на културата? Колко средства са заделени за устойчиви инфраструктурни обекти? Кои проекти няма да бъдат реализирани и какво ще стане с парите, предвидени за тях? Има ли решение на Общинския съвет, с което се одобряват програмата, бюджетът на ЕСК и планът, по който ще се реализира този бюджет, защо такова решение не фигурира в документите на „Пловдив 2019“ на сайта?

Румен Петков увери, че АБВ ще даде подкрепа на Пловдив за културна столица. „Ще подарим книги на акад. Георги Марков, Иван Гранитски свързани с историята и културата. Днес ще подарим уникален албум „Духът и битът на българина“, който вече разпространихме по всички гимназии. Ще подарим филм „Бойните маршове на България“, избори проф. Любомир Халачев.

„ Не бива абсолютната управленска и административна немощ на община Пловдив да се стовари трайно върху авторитета на пловдивчани и на България, която е дала много на европейската култура“, завърши Румен Петков.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

Покажи резултатите

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...