Новини Пловдив Прес » Бизнес » Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 г.
Бизнес

Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 г.

Еврото може да бъде въведено в България най-рано през 2022 г., заяви зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис пред БНР.

Условие за това е страната ни да получи зелена светлина за влизане в „чакалнята“ на еврозоната – обменно-валутния механизъм ERM II. Дали това ще се случи, ще стане ясно през лятото, когато ще е известно дали имаме одобрението на всички страни плюс Дания и Европейската централна банка.

Всички държави в ЕС, с изключение на напускащата Великобритания и на Дания, която с референдум реши да не въвежда еврото, трябва да се присъединят към единната европейска валута, когато са готови за това.

„Ако всичко е наред с прегледа на активите в банковата система в България, страната може да се присъедини към ERM II в средата на тази година. След това трябва да минат поне три години, за да се стигне до приемане на еврото. Първите две са за покриване на маастрихтските критерии, а следващата година – за оценка на постигнатите резултати и подготвителни дейности“, каза Домбровскис.

Хърватия – с валутен борд като България, но с плаващ курс към еврото, върви по пътя на България с около година закъснение.

Сред положителните ефекти от въвеждането на еврото са: по-ниски лихви, по-прозрачно формиране на паричната политика и предвидимост на бизнес средата, увери еврокомисарят.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!