Новини Пловдив Прес » Здраве » В МБАЛ „Свети Мина“ 40 медицински сестри напускат заради ниски заплати
Здраве Пловдив

В МБАЛ „Свети Мина“ 40 медицински сестри напускат заради ниски заплати

Работещите в МБАЛ "Св. Мина" протестираха многократно в последните години, но без резултат.

Медицинските сестри от три отделения в МБАЛ „Свети Мина” подадоха едномесечни предизвестия за напускане заради ниските заплати, които получават. Това са близо 40 души.

След увеличаването на минималната работна заплата от ръководството на болницата са предложили 600 лева на медицинските сестри. Така възнагражденията им почти ще се изравнят с тези на санитарите от 560 лева.

Сестрите обаче настояват за заплата от 700 лева. От болницата  обясняват, че тази сума е непосилна в рамките на парите, които лечебното заведение получава от Здравната каса.

Заявление за напускане са подали работещите в трите основни отделения – хирургия, кардиология и детското отделение, обясни пред Радио Пловдив Флора Димитрова от синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ в болницата. По думите ѝ основният проблем идва от „отказа на НЗОК да актуализира лимита на болницата, който е крайно недостатъчен да посрещне нуждите на управителя да увеличи заплатите на медицинските специалисти“.

Управителят на болницата д-р Генади Странджев обяви, че за момента няма опасност болницата да остане без медицински специалисти, които по думите му в момента са 90.

Синдикатите в града ще настояват принципалът на болницата – Община Пловдив да поеме отговорност за проблема.

От местната власт отговориха, че болницата е самостоятелно търговско дружество и Община Пловдив няма отношение към размера на заплатите, съобщи bTV.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!