Новини Пловдив Прес » Бизнес » Правителството одобри министерски заплати за кметовете
Бизнес България

Правителството одобри министерски заплати за кметовете

Правителството позволи всички кметове да получават министерски заплати от 4600 лв. В момента такава възможност има само за столичния градоначалник, а за останалите определените тавани са по-ниски и зависят от броя на населението в общината. Премахва се и възможността секретари и директори на дирекции да взимат повече от началника. Вдигат се и с 10% заплатите на всички чиновници, така както обеща финансовият министър Владислав Горанов.

В сряда Министерски съвет одобри промени в два нормативни акта – постановлението за заплатите в бюджетните организации и дейности и в Наредбата за заплатите в държавната администрация, съобщи правителствената информационна служба. Промените влизат в сила от 1 януари 2019 г.  През есента на тази година ще има местни избори и няма яснота дали кметовете ще се възползват от новата възможност сега или след изборите. Техните възнаграждения се определят с решение на Общинския съвет, пише mediapool.bg.

Двата коригирани нормативни акта ще позволят още увеличаване на заплатите на областните управители, на директорите на държавни и изпълнителни агенции и на някои специфични структури. Разрешава се също така и на шефовете на агенции да си назначават експерти за връзки с обществеността. Сега такава възможност има само за министерствата, като тези служители са част от политическия кабинет на министъра.

Целта е да бъдат премахнати дисбаланси между заплатите на служителите в държавната администрация и органите на власт – агенции и кметове, както и да се даде по-голяма децентрализация на местната власт по отношение определянето на възнагражденията, е посочено в мотивите.

С промените се актуализира и въведената през 2012 г. скала за определяне на заплащането поради близо два пъти нарасналата минималната работна заплата в последните шест години. Това ще позволи да се коригират разликите в размера на възнагражденията на служители от една и съща администрация. В почти всяка администрация има служители с висока квалификация, опит и устойчиво високи оценки на изпълнението, които се оказват с „изоставащи заплати“ спрямо чиновници на аналогични длъжности, назначени след 2012 г., е посочено в съобщението на МС. Ще се промени и неравнопоставеното положение при възнаграждението на служители, които се връщат от отпуск по майчинство.

Размерът на основната месечна заплата на кметовете и заместник-кметовете на общини и райони, на кметовете на кметства и на кметските наместници ще се определят от Общинския съвет. Максималният размер на заплата на тези чиновници не може да надхвърля основната месечна заплата на министър, която в момента е 4600 лв. Минималният праг, който съществува в момента, се премахва.

Така правителството дава финансова самостоятелност на местната власт и всеки общински съвет сам да реши дали има възможност да даде високи заплати на ръководните кадри. В момента възнагражденията на кметовете реално се определят централизирано. Сега действащите разпоредби задават минимален и максимален размер на заплатата на кмета в зависимост от населението в общината или кметството.

Решението за конкретната сума отново се взема от съветниците, но таваните за по-малките общини са ниски.
В момента най-висока е заплатата на столичния кмет – от 1200 лв. минимум до 3100 лв. максимум. През 2014 г. столичните съветници вдигнаха заплатата на Йорданка Фандъкова на 2900 лв., т.е. не са гласували максималната сума, предвидена в наредбата.

Заплатите на кметовете на общини с над 100 000 души сега са в границите между 1000 и 2700 лв., на тези с между 50 000 и 100 000 души – от 800 лв. до 2600 лв., а тези с население от 10 000 до 50 000 души от 730 лв. до 2400 лв. и т.н.

Най-ниски са заплатите на кметовете на селата, чийто размер също зависи от броя на населението и се движи от 510 лв. до 1650 лв. В този диапазон заплата взимат 3200 селски кмета, избрани пряко от населението.

Заплатите на кметските наместници, които се назначават от общинския съвет, а не се избират, са между 510 лв. и 700 лв. в момента. Сега всички те ще имат възможност да получават министерски заплати, стига съответната община да може да си го позволи финансово.

По-високи заплати са предвидени и за областните управители. В момента таванът им е 2700 лв., а с промените се предвижда той да стане 3700 лв. Предложението е основната месечна заплата на областните управители да е равна на 80 на сто от основната заплата на министър, а на заместник областните управители – в размер 80 на сто от основната месечна заплата на областния управител.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!