майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Политика » „Циганизация“ или плъзгане по удобната „национална“ пътека
Мнения Политика

„Циганизация“ или плъзгане по удобната „национална“ пътека

Инцидентът с циганите във Войводиново - огледало на предишните
Инцидентът с циганите във Войводиново - огледало на предишните

 

Назаем от Стефан ТАШЕВ, breaking.bg

Като гледам кадрите на протеста във Войводиново, хората увити в трибагреници, свещите, бухалките и виковете „Българи юнаци!“, не мога да се отърва от мисълта за дежа вю. Сякаш връщаме кадри от кв. Захарна фабрика през 2005 г, Катуница 2011, Гърмен 2015 и Асеновград 2017 г. Никаква разлика. Едно и също.

Цигани пребиват или убиват българин.

Следват масови протести на местните хора, бунтове и о, чудо, общините се сещат, че циганите живеят в незаконни постройки.

Репчене, национализъм, потури, байряци, калпаци, викове и после нищо. Винаги едно и също. Трябват да бъдат бити или убити хора, да започнат протести и тогава общинската и държавна администрация се сеща, че в гетата има незаконни къщи, че генерират престъпност и т.н. Временно, кампанийно, докато утихнат протестите. И после пак по старому.

Държавата е като щраус, който си затваря очите пред проблемите с растящите гета, с хора, които мислят, че обществото им е длъжник и от което само трябва да взимат, без да дават нищо.

Сега ли се сети кметът на Войводиново, че ромите живеят в незаконно гето? Трябваше да бъде пребит командосът, за да разбере ли? Не, просто на есен идват кметски избори.

Политиците се сещат за циганите само по време на вот, тогава те са желан и ухажван електорат, те са „сламката”, която пречупва гръбнака на политическия опонент, срещу заплащане разбира се. Това явно не притеснява никого.

Милиарди левове потънаха в нечии джобове за „ромски включвания”, декади и всякакви други глупости. Резултат-трето поколение хора от циганските махали расте със самочувствието, че могат да си правят каквото си искат, че държавата е длъжна да им осигури жилище, работа, хляб и всичко останало. Без никакви усилия от тяхна страна.

Че в махалата си безнаказан, можеш да крадеш ток, да не плащаш нищо, да продаваш децата си като стока – събратята ти са с теб и винаги готови с брадви да те бранят. Гетата отдавна са превърнати в депа за наркотици, контрабандни цигари, там се карат мигрантите на път за София, за проститутки и незаконен алкохол.

Ромите пък са пленници на циганските барони, които държат дебитните и личните им карти и им прибират парите, защото са им длъжници и са затънали до ушите. Те и така ги търгуват по изборите като стадо и стока.

През 2005 г в „Захарна фабрика” при сблъсъци между роми и българи бе убит българският професор Станимир Калоянов. Убийците му не бяха открити.

На среща при кмета на община „Илинден” между полиция, пожарна, „Спешна помощ”, енерго, ВиК и социалните служби стана ясно, че в абсолютно незаконното гето в квартала живеят над 5000 души, сега са сигурно двойно повече, а на адреса „Кукуш” №3 се води само една чешма. Никой не плаща, разбира се, и борчовете за вода се измерват с хиляди левове.

От ВиК обясниха, че не смеят да припарят до махалата от страх за живота си. Същото е с тока. Спешните медици също го избягват, защото обикновено ги бият.

Други светове, друга планета. Захарна фабрика не е изключение, а правило. Така е във Факултета, така е в Столипиново, така е навсякъде в България.

От Захарна фабрика тръгна политическият възход на Волен Сидеров и „Атака“, но и досега гетото си стои, проблемите с него също.

В Катуница трябваше да загинат две млади момчета, за да се задейства държавата. И стана ЧУДО! Изведнъж се разбра, че Кирил Рашков, т.нар. Цар Киро не е плащал никакви данъци, че имотите му са незаконни, че произвежда фалшив алкохол без да плаща акцизи и т.н. Ти да видиш.

За три години напъни и протести в Гърмен, пак след масов бой между роми и българи, успяха да съборят две-три бараки и дотам. Така ще е и във Войводиново. Това обаче е едната страна на монетата.

Когато няма мигранти, с които да плашим електората, циганите са удобния повод за националистическо перчене. И за вдигане на рейтинга.

Пак се повдига темата за Строителни войски, всеки път едно и също, пак ще има рокери и футболни агитки. Никой политик не дава обаче смислен отговор защо се стигна дотук?

Защо гетата се капсулират, живеят по свои закони – мешерета и т.н., вместо да става обратното?

Лесно е да вееш знамето на национализма, нищо, че се „храниш“ от същата тази „циганизация“ по време на избори. Строителни войски няма да ти решат проблемите. Нито „Бат Салитата“ и други цигански барони, забогатели точно от експлоатация на своите „братя“. Докато се замита проблема и се вадят дивиденти от него само при инциденти, той няма да бъде решен.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...