Новини Пловдив Прес » Важно » Александър Сиди пред Plovdiv-Press: Да сме заселвали цигани във Войводиново?Абсурдно е!
Важно Интервю Мнения

Александър Сиди пред Plovdiv-Press: Да сме заселвали цигани във Войводиново?Абсурдно е!

  • Очевидно циганите много харесват г-н Марешки, щом във варненското гето „Максуда“ са гласували за него на президентските избори
  • Ако искаме да решим проблема, пътят е през образование, трудова заетост и сриване на гетата
  • Ачо – циганина, който роптае срещу „дискриминацията“, която Каракачанов бил направил във Войводиново, се е снимал с представители на Комисията по дискриминации

Лидерът на Воля Веселин Марешки хвърли обвинения към ВМРО, че гетото във Войводиново било заселвано от активисти на партията, за да може да гласуват на избори за ВМРО. Потърсихме за коментар пловдивския депутат от „Обединени патриоти“ и регионален координатор на ВМРО Александър Сиди. С него разговаряме за гетото във Войводиново и гласували ли са роми за партията, жалбата срещу Каракачанов в Комисията по дискриминация, спешните мерки, които държавата трябва да предприеме и трябва ли да продължат протестите в селото.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Допуснала ли е умишлено партия ВМРО заселване на роми във Войводиново с цел да гласуват за нея?

-Това твърдение е толкова абсурдно, че чак ми е странно да го коментирам. ВМРО през годините сме обвинявани за всичко – че сме расисти, ксенофоби. Доказали сме, че не сме такива. Моето присъствие в политиката от името на ВМРО е доказателство за това, както и общинският ни съветник в „Марица“ Фарид Абдо, който е от Сирия – прекрасен български гражданини, децата му са израснали в България.  Досега не бяха ни обвинавали, че сме заселвали цигани. Отговорът ми на този въпрос е категоричен – Не.

-Затваряли ли сте си очите по отношението на гетото във Войводиново?

-Какво значи да си затваряме очите? Информирали сме десетки пъти навсякъде, където има такива проблеми и сме искали от властите да вземат мерки. Обвинението, че сме във властта и се сещаме сега също е неоснователно. Георги Какалов, който е зам-председател на Общинския съвет, заедно с кмета и администрацията

в община „Марица“ са отделили терени през годините, за да може тези хора да живеят в нормални законни къщи. Те са отказвали.

Може да се провери решението на Общинския съвет, действията на администрацията, констативните протоколи. Въпросите, които се задават, са доста странни. Казват, ама защо сега го правите, а не преди. Ако кметът беше съборил гетото преди този случай с пребития военен, щяха всички медии да скочат- как ще оставите в студ, дъжди  сняг  хората без къщи, къде ще отидат в средата на януари. Но както каза министър Каракачанов, който визира не целия етнос,  защото има и добри хора, които са получили своето образование и са се интегрирали, но начинът, по който живеят циганите в гетата, е абсурден. Не е нормално да си вземеш два кашона и един найлон отгоре и да си направиш къща. Тези хора живеят по този начин и наглостта им става безгранична, те смятат, че нямат задължения, а само права, че може за една забележка да набият някой, че може да изнасилват в парка и да убиват, че може да бъде бит полицай. Тези случаи визира Каракачанов, а не целия етнос и не бива да си затваряме очите за проблемите в гетата.

-Как коментирате жалбата срещу Каракачанов в Комисията по дискриминация?

-Ачо Киров Йорданов, известен като Ачо Циганина, роптае срещу „дискриминацията“, която Каракачанов бил направил във Войводиново. Видяхме Ачо  Циганина от Хасково, който е имал наглостта да се снима под портрета на Ататюрк и турското знаме и демонстрира очевидно своя принадлежност в тази посока. Той се е снимал и е пуснал снимката във Фейсбук с представители на Комисията по дискриминация на маса на ядене и пиене. Не смятам, че Комисията ще бъде обективна при вземането на решение и тези хора трябва да се разграничат и да си направят отвод. Става дума за всички, които са на масата. Жалбата, която са пуснали циганските организации, показва, че сме на прав път.

Проблемът са тези, които 30 години продължават да получават грантове и пари за интеграция и пищят всеки път, когато някой каже нещо, че не можело така да се говори.

Тези хора спират решаването на проблемите със законни средства. Нека не забравяме Гърмен, където започна събарянето на постройки . От 250 незаконни постройки бяха премахнати само 10 и след жалба на такива жалбоподатели, които цял живот взимат пари от грантове, беше спряно събарянето. Нека не забравяме случая „Столипиново“- най-голямото гето на Балканите , където се оказа, че копторите са вдигнати в частни имоти, за които хората плащат на общината данъци, но нямат достъп до имотите си. Тогава в репортажите по телевизиите самите цигани признаха, че имат правозащитници, които идват при тях и им обясняват как да защитят правата си, за да не бъдат изведени от незаконно окупираната чужда територия. Така че това е проблемът. Кажете ми една организация в България, която се занимава с интеграция на евреите или на арменците. Тези български граждани са интегрирани чудесно в българското общество, баща ми е част от тях. Дори и сирийците, които са дошли 80-те 90-те години в България, са добре интегрирани. Винаги съм давал пример с един мой приятел арменец по произход, чийто дядо като дошъл да живее в Пловдив, първото нещо, което направил с първата си заплата е да си купи вестник и да се научи да чете на български. Държавата днес дава възможност на циганите да учат, но те не го правят. Стотици милиони са се наливали за интеграция и се случват случаи като Войводиново, Асеновград, Гърмен, Катуница, Русе.

-За да ги няма тези инциденти по села и градове, какви спешни мерки трябва да се вземат, каква трябва да е политиката на държавата?

-Не веднъж сме говорили по тази тема и сега отново ще я представим на нашите партньори от ГЕРБ, надявам се този път да се случат нещата. Първо, връщане обратно на циганите в училищата, защото образованието ще ги интегрира. Второ, сриване на гетата, за да може тези хора да започнат да живеят нормално, както всички български граждани. Работиш, плащаш си квартирата, живееш в града или селото. В никакъв случай държавата не трябва да продължава с това безразборно харчене на пари за социални помощи за тези хора и с търпимостта към незаконните им коптори, които израстват като гъби в гетата. Това, което трябва да се направи, е задължително връщане обратно в училище и ако не си пускаш децата в клас, спиране на социалните помощи.

Задължителна интеграция на трудовия пазар – ако не отидеш да работиш, спиране на социалните помощи.

Раждаемостта. Не може да стават майки на 15 години и държавата да си затваря очите и да казва – в махалите е така. Опитваме се да подготвим обществото за мерките, които ще се случат оттук нататък. Надявам се, че законът ще бъде спазен с цялата му строгост и не само към циганите, а към всички. Който извършва престъпление, трябва да получи заслуженото наказание. Проблемът с незаконни къщи не е само на циганите, по морето също има такива и трябва да бъдат съборени.

-Разбиране от коалиционния ви партньор ГЕРБ ще срещнете ли?

-Не мога да кажа. Ние предлагаме какво да се направи, а всеки български политик е отговорен за случващото се в държавата и с начина, по който говори, и с начина, по който действа. Ако искаме да решим проблема, това са пътищата – ограничаване на циганските фондации, които точат пари за някаква несъществуваща и неслучила се интеграция и и мерки, с които да бъде ограничена цялата тази битова престъпност, циганизация в общия смисъл на думата. Тези хора трябва да живеят нормално. Сигурен съм, че тези, които са излезли от гетото, са се интегрирали в обществото. Пътят е през образование, трудова заетост и сриване на гетата. А битови инциденти ще се случват, няма значение, че извършителите са цигани. Извършителите на побоя над военния Валентин Димов с изключителна наглост и арогантност са го направили заради една забележка. Те дотолкова вече не търпят отсрещната страна, че се нахвърлят на бой, изнасилват и убиват жени и възрастни хора.

-Довечера се готви мащабен протест във Войводиново представители на ВМРО ще се включат ли в него?

-Не съм говорил с колегите, а и не мисля, че оттук нататък протестите ще решат нещо. Смятам, че държавата в лицето на вицепремиера по сигурността, администрацията на община „Марица“ в лицето на кмета Димитър Иванов и общинските съветници, кметът на Войводиново Димитър Тосев свършиха необходимото, за да бъде решен този въпрос.

Надявам се, че до месец теренът, където са незаконните постройки, ще бъде неузнаваем, това е общински имот и може да се превърне в прекрасен парк.

Не виждам излишно да се продължава ескалиране на напрежението, което ще доведе само до още повече напражение между цигани и българи, а не е това целта.

-Коментарите на Веселин Марешки за вицепремиера Красимир Каркачанов и ВМРО и за искането на оставка как ги приемате?

-Това е една фиксация на Марешки и не я разбирам. Той може би има своите аргументи в главата си, но те са толкова разбъркани, че никой не успява да ги разбере. Обвиненията, които хвърли вчера, са абсурдни. Той говореше, че

Джамбазки бил виновен за пакета „Макрон“, че партия ВМРО построила гетото във Войводиново. Всичко това може да бъде проверено.

Аз проверих в циганското гето „Максуда“ във Варна- там резултатите са 85 гласа за Марешки срещу 5 за Каракачанов на президентските избори, където двамата имат лична битка един срещу друг. Неговите призиви за оставка биха могли да бъдат реални и адекватни, ако той извади реални и адекватни аргументи. Но да твърдиш, че трябва да закриваме Министерство на отбраната, защото видите ли нямало смисъл, смятам, че неговият клиничен случай, е описан в медицинските книги. Тези изказвания са меко казани абсурдни и могат да бъдат квалифицирани от човек със специфичната медицинска квалификация.

-Тук в Пловдив и областта роми гласували ли са за ВМРО?

-Не знам. Не съм проверявал, но със сигурност не са мотивирани по начин, по който сме чували, че големите партии влизат в гетата. Със сигурност, за това ВМРО не може да бъде обвинена като партия. Дори на последните местни избори имахме десетки жалби, че в Столипиново, в Шекер махала и в Аджисан махала се купуват гласове. И пускахме жалби срещу това, че се случва. ВМРО може да е получавала през годините цигански гласове, но те са единични случаи, в секции по 2-3 до 5 гласа. Но това са хора, които искат да излязат от гетото. Този електорат никога не е бил наш и не сме си правили труда да търсим възможност за електорална подкрепа в циганските махали както в Пловдив, така и в цялата страна. Всички големи партии са били изкушавани от това да работят с гетата. Виждаме обаче и Воля, макар да не е голяма партия, очевидно циганите много харесват г-н Марешки и са го подкрепили.

 

Още по темата

Бившият председател на Общинския съвет на Пловдив очевидец на инцидента във Войводиново

Голям протест довечера във Войводиново, идват командоси и футболни агитки

Дават 1000 лв. помощ на пребития командос във Войводиново, събарят постройки в гетото

Кметът Димитър Иванов: Всички си правят ПР с Войводиново, но ние свършихме работата

Генерал Шивиков зове под знамената: Елате във Войводиново за нашия брат

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!