Новини Пловдив Прес » България » Цветанов: Целта ни е поне 6 евродепутати, ще издигаме успешни кметове на местния вот
България Политика

Цветанов: Целта ни е поне 6 евродепутати, ще издигаме успешни кметове на местния вот

Шестима и повече евродепутати си поставя за цел ГЕРБ на предстоящите през май месец избори за Европейски парламент. Това заяви в речта си за откриването на новата парламентарна сесия председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов.

„През тази година политическият календар включва важни избори, първият от които е за Европейския парламент, а вторият – за местни органи на властта. Това гарантира интензивен политически дебат през цялата година, който би трябвало да стимулира законодателната активност на българския парламент и работата на всички държавни институции. Много ми се иска през идващите месеци прагматизмът в тази зала да заглуши популизма, а политическите аргументи да вземат връх над заклинанията. Сред нас има политици, които все още не разбират, че хората не приемат обидно кресливия им тон. Защото според немалко българи подобен патос е дълбоко неискрен и непродуктивен“, заяви в декларация от името на ПГ на ГЕРБ председателят й Цветан Цветанов.

Той припомни, че от 23 до 26 май около 500 милиона граждани на ЕС ще избират 705 евродепутати, в това число и 17 български. „В ГЕРБ си поставяме задачата да имаме шестима или повече евродепутати в следващия Европарламент, както и да работим за това ЕНП да бъде първа политическа сила“, каза той.

Цветанов се спря и местните избори, които ще се проведат през есента. „На предстоящите местни избори очаквано всяка партия ще се стреми не само да победи, но и да се представи по-добре в сравнение с предишни избори. Сега ГЕРБ управлява 130 общини с население от 5 млн. и половина души. Искаме да погледнем с повече оптимизъм и към населените места, в които досега не сме печелили местен вот. Без колебание ще номинираме сегашните ни кметове, които са възприемани като успешни. Ще подкрепим хората, които доказано са допринесли за подобряване на средата на живот в своите населени места. Освен в партийните оценки, ще се вслушаме и в обществените настроения. Ще дадем „зелена светлина” на проработилите регионални политики. Целта ни е да провеждаме последователна регионална политика, която да се ползва с обществено одобрение и надпартийна подкрепа. Поради това ще подкрепяме и успешни кметове, които са издигнати от инициативни комитети, но с които сме имали добър диалог през последните 4 години“ ,увери Цветан Цветанов.

Той изреди и законодателните промени, които предстоят през новия политически сезон и гарантира, че управляващите ще се съобразят относно Изборния кодекс и с докладите на ЦИК и БАН за електронното гласуване, но ще търсят и баланс за привличане на българите в чужбина към изборите, и за гарантиране на сигурността на вота.

В речта си акцентира и на факта, че през 2019 г. Пловдив е Европейска столица на културата. „Местната власт, хората на духа и културата и гражданското общество се обединиха и създадоха своя проект „Заедно”, за да реализират над 400 артистични събития. Те получиха подкрепа от бизнеса, както и от всички етнически общности, които вярват, че диалогът, уважението и общата кауза променят нашите градове и нас самите. Над 1200 доброволци от страната и чужбина ще работят за целите на Европейската столица на културата в България. Близо 100 читалища от страната ще представят вековните ни традиции и самодейното ни изкуство. Творци от 30 държави ще участват в програмата. Над 2 млн. са очакваните посетители на Пловдив, които ще се запознаят с културното ни наследство. Ето още един добър пример за единение в името на национална кауза“, заяви Цветанов. Той разкритикува новогодишната реч на президента.

Още по темата

Депутатите отново на работа, Караянчева пожела спортсменски евровот

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!