Новини от Пловдив » Бизнес » ДСК купи SG Експресбанк, засега остават различни банки
Бизнес Портфейл Посоки

ДСК купи SG Експресбанк, засега остават различни банки

Банка ОТП официално обяви придобиването на „Сосиете Женерал Експресбанк“ чрез дъщерната си банка в България Банка ДСК.

Банка ДСК вече е собственик на 99.74% от „SG Експресбанк“, съобщават от пресцентъра на финансовата институция. Сделката се случва по силата на подписания договор между френската Societe Generale Group и унгарската OTP Bank. Финализирането е станало на 15 януари 2019 г. С пазарен дял от приблизително 6.4% Societe Generale Експресбанк е седмата по големина банка на българския банков пазар и като универсална банка е активна както в сегмента банкиране на дребно, така и в бизнес сегмента. В резултат на придобиването OTP Group ще засили още повече пазарната си позиция в България, се казва в официалното обявление на сделката.

OTP Bank присъства в България от 2003 г. и нейната дейност е печеливша. Очаква се процесът по интеграция да приключи през 2020 г. Сделката бе одобрена в края на декември от КЗК, а преди това разрешение бе получено и от БНБ.

До 2020 г. двете банки ще продължат да извършват своята оперативна дейност като две отделни юридически лица. Така освен Банка ДСК, у нас ОТП Груп ще притежава и „Експресбанк“, както ще е новото име на „Сосиете Женерал Експресбанк“.

Засега не е ясно кога точно ще приключи процесът по интеграция на двете дружества и кога те ще се превърнат в едно юридическо лице, обясни главният изпълнителен директор на Банка ДСК Виолина Маринова.

Тя беше категорична, че за клиентите на двете банкови институции няма да настъпят за момента никакви промени, а когато се предприемат нови стъпки в процеса на интеграция и бъдат въвеждани нови продукти, те ще бъдат своевременно уведомявани.

„ОТП е една от най-стабилните банки в Европа, както показаха и последните стрес тестове. Ние сме на българския пазар вече повече от 15 г., от 2003 г., когато придобихме Банка ДСК и сега, с придобиването на „Експресбанк“ ще се стремим да станем банка номер 1 в страната“, обяви Шандор Чани, председател на УС и главен изпълнителен директор на Банка ОТП.

Той допълни, че за момента унгарската група не планира придобиването на друга банка в България, но има намерение да стане лидер в страната ни.

Според Маринова ДСК, която в момента е номер 2 по активи след УниКредит Булбанк, ще се доближи много до първото място с придобиването на „Експресбанк“, и твърдо ще застане на позиция номер 2 на пазара на корпоративно банкиране.

ОТП присъства в 9 държави от региона и планира да стъпи в още 3-4 тази година, допълни Шандор Чани, като посочи три държави, в които още тази година групата ще придобие банки – Албания, Сърбия и Словения.

От ОТП и ДСК отказаха да назоват сумата по сделката за закупуването на „Сосиете Женерал Експресбанк“.

Те допълниха, че двете банки ще имат най-голямата клонова мрежа в страната с общо 450 клона (ДСК и сега е номер 1 по клонове) и там, където офисите на ДСК и Експресбанк се дублират, ще бъдат закрити някои клонове. Това ще засегне по-малките населени места, където са представени и двете банки, както и вероятно близки локации в по-големите градове. Няма обаче да оставим клиенти без достъп до клонове, категоричен бе Шани.

От ръководството на ОТП и ДСК също така не уточниха и дали ще има съкращения на служители при сливането.

Ще бъдат направени допълнителни инвестиции за въвеждане на иновативни продукти и по интеграционните процеси, каза Ласло Бенчик, председател на Надзорния съвет на Банка ДСК и Главен стратегически и финансов директор на Банка ОТП.

Виолина Маринова ще ръководи процеса по интееграция и ще остане начело на ДСК, а тепърва ще се създаде нов борд в „Експресбанк“, като ще подходим обективно към избора на ново ръководство и ще включим и колеги от „Експресбанк“.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...