Quantcast
Новини Пловдив » България » Шестима обвинени за финансиране на терористи, прехвърлили 25 млн. евро
България Важно

Шестима обвинени за финансиране на терористи, прехвърлили 25 млн. евро

Шестима души са обвинени след вчерашната акция за тероризъм, проведена от ДАНС, МВР и Специализираната прокуратура. Петима от обвинените са задържани от прокурор за 72 часа, а шестия е с повдигнато задочно обвинение и е обявен за международно издирване, тъй като не е установен на територията на страната, обясни говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

„Обвиненията, които са повдигнати на шестте лица, са на всяко от тях по две обвинения за престъпления против републиката. Първото обвинение е за това, че в периода от началото на 2016 г. до 18 януари 2019 г. на територията на страната всяко едно лице поотделно е извършвало небанкови парични операции по метода „хавала“ в особено големи размери – общо от всички лица, не по-малко от 25 млн. евро, и е участвало в закупуване на леки автомобили в България и други държави и прекарването им до сирийски територии“, коментира Арнаудова, цитирана от „Фокус“.

По думите ѝ всички тези действия са извършени от лицата, като са предполагали, че ще бъдат използвани изцяло или частично за извършване на терористични актове на територията на чужда държава.

Второто обвинение, което всеки от шестимата е получил, е за участие в група, чиято цел е била извършването на терористичен акт на територията на чужда държава.

„Автомобилите, които са били прекарвани от членовете на тази група от България до Сирия в инкриминирания период са не по-малко от 100“, обясни Арнаудова и уточни, че групата се състои от общо 6 лица, като 5 от тях са мъже.

„Всички те са сирийски граждани, законно пребиваващи на територията на Република България. Шестият е жена – българска гражданка. По отношение на чужденците, трима от тях са с постоянно пребиваване на територията на страната, а останалите с временно пребиваване“, допълни тя.

Румяна Арнаудова уточни още, че в рамките на утрешния ден прокуратурата ще поиска от съда вземане на най-тежките мерки за неотклонение на петимата задържани. Продължава и издирването не шестия участник в групата.

Още по темата

Иван Гешев за спецакцията: Няма терористична заплаха за България

43 в ареста след спецакцията, търсят терористи в Столипиново и Шекера

Мащабна акция на ДАНС и МВР в София и Пловдив, 20 са задържани

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...