Quantcast
Новини Пловдив » България » Сняг блокира Смолянско – изпратиха по спешност войски на Пампорово и Превала
България Важно Регион Смолян

Сняг блокира Смолянско – изпратиха по спешност войски на Пампорово и Превала

Обилен сняг вали в област Смолян. На места снежната покривка е 80 сантиметра. Ако ви предстои пътуване в областта, тръгвайте на път с автомобили подготвени за зимни условия и задължително слагайте вериги, призоваха от АПИ.

Закъсали коли и тирове блокираха движението на Рожен и Пампорово. Cъc зaпoвeд нa миниcтъpa нa oтбpaнaтa и ĸoмaндиpa нa Cyxoпътнитe вoйcĸи гeнepaл-мaйop Mиxaил Πoпoв и пo иcĸaнe нa Oблacтнaтa aдминиcтpaция  e зaдeйcтвaн мoдyл зa дeйcтвиe пpи зимни ycлoвия oт 101 Aлпийcĸи пoлĸ нa Cyxoпътнитe вoйcĸи.

Boeннoтo фopмиpoвaниe oĸaзвa cъдeйcтвиe чpeз cпeциaлизиpaнa тexниĸa poтopeн cнeгopин и eĸип ĸъм нeгo в пoмoщ зa paзчиcтвaнe нa пpoxoдитe Πaмпopoвo и Πpeвaлa в cлeдcтвиe нa oбилния cнeгoвaлeж в oблacт Cмoлян. Иcĸaнeтo e изпpaтeнo зa cъдeйcтвиe зa 24 и 25 янyapи, cъoбщиxa oт фopмиpoвaниeтo.

Проходът „Рожен“ е забранен за МПС над 12 т. както и тегленето на ремаркета и полуремаркета. Всички други автомобили, преминаващи през прохода трябва да са задължително с вериги.

Задължително с вериги трябва да са и всички автомобили, преминаващи през прохода „Пампорово“.

За повишаване безопасността на движение всички превозни средства, пътуващи по път III-8631 Момчиловци – Виево – Лъки – Рожен задължително трябва да бъдат с вериги. През прохода „Превала“ и път II-37 Батак-Доспат е ограничено движението за МПС над 12 тона и на ремаркета и полуремаркета.

За утре Националният институт по хидрология и метеорология е определил оранжев код за дъжд и снеговалежи в областите – Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Смолян, Кърджали и Хасково.

Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа.

МВР е готово за реакция при усложняване на обстановката заради времето. Това обяви гл. комисар Николай Николов, директор на ГДПБЗН, на брифинг след работно съвещание на ангажираните институции във връзка с прогнозите за обилни валежи от дъжд и сняг в страната.

Високият приток на яз. „Кърджали“ е залял един от мостовете при с. Песнопой и Русалско. Създадена е организация, така че въженият мост да бъде използван от Бърза помощ, полиция, пожарна и на стоки от първа необходимост.

Вътрешният министър Младен Маринов призова гражданите, които ще пътуват, да спазват всички изисквания и да изпълняват разпорежданията на институциите.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обясни, че стопанисваните от НЕК 19 язовира са поддържани добре. Предприети са всички превантивни действия. Всички енергийни предприятия разполагат с необходимите запаси от въглища и мазут, допълни тя.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...