Левицата 14
Новини от Пловдив » България » Захариева: България се готви за най-тежкия сценарий за Брекзит
България Важно

Захариева: България се готви за най-тежкия сценарий за Брекзит

Българските граждани, които пътуват краткосрочно до три месеца във Великобритания, няма да имат нужда от визи. Същото ще важи и за англичаните у нас. Това заяви външният министър Екатерина Захариева след среща за Брекзит в Министерския съвет. В Министерски съвет днес бяха обсъдени бъдещите действия на България, след вчерашното гласуване в британския парламент за напускане на ЕС на 29 март.

„Всички държави членки работим по това да има сделка за Брекзит, но така или иначе трябва да бъдем готови и за вариант без сделка. Днес българското правителство одобри решение на Министерски съвет в план в две части – едното е за прилагане на споразумението за напускане, а другото напускане на Великобритания без сделка. Целта е се опитаме да минимализираме, до колкото е възможно, негативните последици, които ще има във всяка една от сферите“, посочи тя.

Според Захариева по отношение на гражданите на ЕС и българските граждани е поет ангажимент, тези, които живеят на територията на Великобритания до 29 март тази година да запазят правата си, които ползват.

„Днес българското правителство пое ангажимент към гражданите на Великобритания, около 7 000 души, които живеят на територията на България, да имат наистина лесна и проста процедура за регистрация, да мога да продължат да живеят и да се чувстват добре тук”, обясни Захариева.

Правителството прие План за действие на Република България за прилагане на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС, както и План за действие при Брекзит без споразумение.

Българите, които сега живеят на Острова, ще трябва да преминат през безплатна и улеснена електронна процедура, за да получат право на уседналост.

При урегулирано оттегляне на кралството ще се гарантира максимално възможна приемственост и последователност на правата на гражданите, финансовите ни интереси, съществуващите търговски, транспортни и др. връзки с минимални празнини в отношенията.

Същевременно, предвид актуалното състояние на процеса Брекзит, България се подготвя и за оттегляне без споразумение.

И в двата случая се предвиждат мерки в няколко направления: законодателство, административен капацитет, обучителни и информационно-разяснителни дейности.

По-важни сред неотложните действия са следните:

– Закон за изменение и допълнение на Закона за чужденците в България и Правилника за неговото прилагане;

– Подсилване на консулската служба в Лондон с още двама консулски служители;

– Предприемане на действия за откриване на консулска служба в Единбург, Шотландия;

– Провеждане от служителите на посолството в Лондон на 20 информационни дни до средата на годината за живеещите в различни градове на Великобритания български граждани;

– Предоставяне на всекидневни консултации на българските граждани в Обединеното кралство, свързани с правата им след Брекзит и процедурата по кандидатстване за статут на уседналост;

– Провеждане на консултации с Европейската комисия, страните-членки на ЕС и Великобритания по адаптацията на нормативната уредба;

– Обособяване на раздели за Брекзит в интернет страниците на министерствата на външните работи, правосъдието, вътрешните работи и туризма;

– Обучения/семинари за български граждани на територията на Великобритания за промяната при преценката и изплащането на обезщетенията от ДОО;

– Информиране на бизнеса в сътрудничество с браншови организации за последиците от оттеглянето на Великобритания от ЕС;

– Готовност за сътрудничество с британското посолство за информационни кампании за правата на британските граждани, постоянни пребиваващи у нас.

Планът съдържа мерки и в двустранен аспект. Те ще се предприемат единствено по въпроси, по които ЕС не предвижда общ подход за действие и само ако възникне необходимост за запълване на правния вакуум.

В зависимост от вида на оттегляне и наличието или не на преходен период, ведомствата следва незабавно да осигурят или подготовката на мерките за прилагане на споразумението, или изпълнение на плана без споразумение.

Още по темата

Британските депутати поискаха предоговаряне на Брекзит, Брюксел отказа

Великобритания ограничава свободното движение на хора при лош Брекзит

При Брекзит без сделка: Заплахи за сигурността и дълги опашки на летищата

Поражение за Тереза Мей – отхвърлиха сделката за Брекзит. Какво следва

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...