Новини от Пловдив » Важно » Искаме от държавата парите за частния терен на пл. „Централен“
Важно Градът Общество

Искаме от държавата парите за частния терен на пл. „Централен“

Предложението на д-р Учкунова от Патриотичния фронт залегна в бюджета на Пловдив, приет с 31 гласа „за“

Ваня ДРАГАНОВА

Община Пловдив ще поиска от правителството да му преведе 600-те хиляди лева, с които ще бъде платен частният терен от 286 кв. м на пл. „Централен“. Предложението за това направи съветничката д-р Лилия Учкунова от Патриотичния фронт, кметът Иван Тотев го прие и то залегна в бюджета на Пловдив. Сумата от 600 000 лв. за откупуването на парцела беше гласувана на предишната сесия, но според д-р Учкунова парите трябва да дойдат от държавата, защото става дума за централния площад на Европейската столица на културата.

Одобрена беше и идеята на д-р Учкунова пловдивчаните над 90 години да пътуват безплатно в градския транспорт, но идеята й всеки месец общината да превежда 20 000 лв. за заплатите на медицинските сестри в МБАЛ „Св. Мина“ не събра нужния брой гласове. „Болницата е търговско дружество и нямаме правно основание да даваме така пари. Това може да стане причина областният управител да върне целия бюджет“, обясни председателката на Общинския съвет Савина Петкова.

Като вносител Тотев прие предложение на Реформаторите бюджет да се увеличи с 80 000 лв. – 50 000 за стените на урни в гробищата и 30 000 за басейна в училище „Димитър Матевски“. „Аз съм плувал в този басейн, съгласен съм“, каза кметът. „Но има и пари за „Траурни дейности“ , там имате ли нещо общо“, попита Савина Петкова. Преди Това Дани Каназирева от Съюз за Пловдив обяви, че дебатите по бюджета звучат прощално и минорно. „Едната ми говори за минорен тон, другата ме праща директно на гробищата“, реагира Тотев след репликата на Савина Петкова. След увеличението с 80 000 лв. бюджетът на Пловдив за 2019-а стана 342 039 020 лв. 

Отхвърлено беше предложението на Евелин Парасков от Съюз за Пловдив общината да отпусне 20 000 лв. за закупуване на апаратура за излъчването на сесиите на Общинския съвет и 18 000 лв. за заплатите на техническия персонал. „Грешни пари“, реагира Савина Петкова, а Тотев обясни, че подобно нещо би оставило журналистите без работа.

Дискусиите продължиха над 3 часа, като основните критики бяха, че бюджетът е недостатъчен и няма пари за основни обекти, обявени за приоритетни. „Това е възможният и реалистичният бюджет, съставен консервативно, защото ние не сме смели като Варна и София да взимаме заеми“, отвърна кметът.

В хода на дебатите шефът на групата на БСП Николай Радев предложи да поискаме от държавата ни прехвърли магистрала „Тракия“, за да влизат таксите за ползването й в бюджета на Пловдив и да пътуваме до София без винетка, срещу което да я поддържаме. После уточни, че това е шега, защото БСП е взела решение да не прави предложения и да не подкрепи бюджета.

Същата заявка направи и Съюз за Пловдив, но при финалното гласуване съветничката от тази група Вихра Ерамян натисна бутона „за“. Божидар Здравков от Реформаторския блок гласува „въздържал се“, въпреки че идеите на групата му бяха приети.

Общо 31 съветници подкрепиха бюджета, против бяха 15 – от БСП, Патриотите и „Съюз за Пловдив“.

Още по темата

ГЕРБ и БСП си мерят членовете на БКП

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...