Новини от Пловдив » Важно » Кольо Колев пред Plovdiv-Press: Президентът е говорител на българите, удари шамар на ГЕРБ
Важно Интервю Мнения

Кольо Колев пред Plovdiv-Press: Президентът е говорител на българите, удари шамар на ГЕРБ

Кольо Колев

.При срив на ГЕРБ на евроизборите, вратата към предсрочен парламентарен вот ще е официално отворена

.Елена Йончева става блестящо острие на опозицията, обвинението срещу нея е съшито с бели конци

.Станишев трябва да води листата на БСП за Европейския парламент, ако партията затъне във вътрешна битка, нищо добро не я чака

Със социолога от „Медиана“ Кольо Колев говорим за посланията от отчета на президента Румен Радев по повод втората година от мандата му, дава ли заявка за нов политически субект, кога ще има предсрочни парламентарни избори,  измори ли се ГЕРБ от властта, казуса с Елена Йончева и конгреса на БСП.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Как разчитате посланията на президента, които отправи по време на отчета си за втората година от мандата? Продължава ли войната между институциите?

-Без съмнение основното послание беше, че властта е вкарала страната в безпътица, безперспективност. Президентът говори за корупцията, притискането на свободата на словото, лобисткото законодателство, обществените поръчки, случая с изтребителите, разкъсването на връзката между управляващи и управлявани. Парадоксалното е, че същите неща ги чухме и от Борисов на националната среща на ГЕРБ в София, където той говори, че трябва да се работи с хората, говори за тези с лъскавите коли и каза“ Ако не ви светне червена лампичка, ще ви светна синята“. Румен Радев казва, че партиите трябва да се изчистят от корумпирани и некомпетентни кадри с управленски амбиции. Пълно съвпадение на диагнозата. Разликата е в това, че Борисов твърди, че „трябва да се поправим, ако искаме да запазим властта“, а Радев е категоричен : „Не , тези не могат да се поправят“. Без съмненние това е война на институциите. Румен Радев се поставя от другата страна на това управление, което той свързва с изброените проблеми -корупция, лобистко законодателство, псевдо бизнес, опорочени обществени поръчки.

-Очерта ли президентът изходът от тази ситуация?

-До голяма степен да, без това да бъде директно обявено. Изходът той вижда от една страна  като смяна на властта. Той поиска радикална промяна на политическата система и на стила на управление. От друга – чрез създаване на визия за бъдещето, или  т.нар. Съвет за стратегическо развитие на България.

-С този Съвет за стратегическо развитие на България, който ще сформира до дни, президентът дава ли заявка за нов политически проект, или иска да създаде паралелна изпълнителна власт?

-Това само по себе си не е директна заявка за нов политически субект. Да, Радев заяви, че би подкрепил такъв политически проект, който работи за модернизацията на България. Трябва да има яснота накъде върви страната.

-Някои вече заподозряха, че хората около президента са бивши кадри на НДСВ. Това ли са новите лица, които ще налага Радев?

-Вижте, винаги има бивши кадри – на БСП, на СДС, на НДСВ. Въпросът е, че страната ни се нуждае от потенциала на цялата нация. Започнаха спекулации по темата, че едва ли не Радев ще започне възраждане на царистите, че едва ли не Соломон Паси ще оглави този съвет. Малко или много това ми се струва невъзможно, едва ли Радев ще тръгне в тази посока.

-Защо президентът си смени позицията- през септември месец каза, че няма нужда от предсрочни избори, а сега твърди, че „въпросът вече не е дали, а кога ще има предсрочни избори“?

-Очевидно е вярвал, че може да има промяна в рамките на това управление, но както виждате и много други хора смятат, че това е невъзможно. Несъмнено роля изигра и скандалът с т.нар. конкурс за нов изтребител, където бяха погазени всички правила. Тук става въпрос за милиарди, които бедна България ще трябва да плати.

-Кога са възможни предсрочните парламентарни избори, според вас?

-До голяма степен европейските избори ще са тест за управляващите. При срив на ГЕРБ, вратата към предсрочни избори ще е официално отворена. Ако те успеят да постигнат добри резултати, това ще даде време на Борисов да направи ходове за стабилизиране на правителството.

-Т.е. възможни са промени в кабинета?

-Да, Борисов ще се опита да тушира напрежението. До голяма степен европейските избори ще са лакмус, който ще покаже какво ще се случва следващите месеци в България.

– Правили ли сте скоро социологически проучвания? Как вървят подкрепите за отделните партии?

-Преди месец и половина от Медиана направи изследване, което показва паритет между двете основни партии ГЕРБ и БСП. Тогава разликата бе от 1%-1,5% в полза на ГЕРБ, но вероятно към днешна дата резултатите ще са други. Проучванията бяха преди скандалите с изтребителите и Елена Йончева. А те няма как да не дадат своето отражение по отношение на доверието към управляващите. Не казвам, че това ще налее гласове в БСП. Вече тенденцията е не БСП да настига ГЕРБ, а обратното. Без съмненине и речта на президента Радев допълнително ще удари шамар на управляващите. Той наистина е прав, въпросът не е дали, а кога ще има избори.

-Елена Йончева се превърна в център на конгреса на БСП, беше приета декларация в нейна защита. Целият казус около нея ще я превърне ли в герой?

-До голяма степен тя вече е. Герой е малко силно казано, но и преди беше едно от основните остриета на партията, сега вече става блестящото острие на опозицията. Пример за протестите, които са в България срещу авторитарното управление, за задушаване на свободата на словото, за запушване устата на критиката. Да, опитът за удар върху Елена Йончева е тежък удар върху управляващите. Обвинението срещу нея е абсурдно, съшито с бели конци. Лично Цветан Цветанов награди Цветан Василев за трети път като банкер на годината.

-Елена Йончева ли трябва да оглави листата на БСП за евроизборите? В партията тече интрига и има гласове против включването на Сергей Станишев в листата?

-Би било нормално Станишев да води листата, въпреки гласовете срещу него. Става въпрос все пак за лидера на ПЕС. В крайна сметка тяхна работа как ще наредят листата, но ако затънат в тази битка, нищо добро не ги чака.

-Президентът Радев представи отчета си ден след конгреса на БСП. Какъв сигнал е това? Някои го определиха като гаф, а други като стратегия.

-Това пак са инсинуации, че е президент на БСП. Определено Румен Радев не играе за БСП. Когато говори за разкъсване на връзката между политическия елит и обикновените  хора, той не визира само упралвяващите в момента, а говири за една тенденция от години. Той казва за нещата, за които говорят българите- корупция, опорочените обществени поръчки, лобистко законодателство, а законите в последните месеци са показателни – „законът Домусчиев“, законът за търговията с горива, за вторичното разграбване на КТБ, за личните данни, който има тенденция да се използва като бухалка срещу медиите. Всичко това не е БСП, а общественото недоволство и Румен Радев се опитва да бъде говорител на тези, които нямат думата: на бедните, на непрекъснато облаганите с нови и нови данъци, на мизерстващите, на тези, чийто глас не се чува. Той изпълнява това, което в нормалните държави е функция на медиите – да бъде остен, бич, камшик за властта. Когато медиите са заглушени, когато са под похлупак, президентът се налага да говори. Ако го сравним с Плевнелиев, Радев не е удобният, сговорчив президент, който се съобразява с позицията на управляващите. Той избра да бъде говорител на обикновения човек, на обществото. Към момента това му носи огромни позитиви.

-Умориха ли се ГЕРБ от дългото управление? Допускате ли вариант ГЕРБ да падне от власт?

-Както каза президентът въпросът не е дали, а кога. Да, прекалено дълга е консумацията на власт без ясна перспектива, цел, визия за страната. Тирадите за международните успехи и европредседателството все повече и повече не работят. Както каза президентът България затъва в безпътица и не успява да развие най-ценния капитал – хората.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

Покажи резултатите

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...