Новини от Пловдив » Бизнес » Хампарцумян: Не бива да създаваме свръхочаквания за еврото
Бизнес Медии Портфейл

Хампарцумян: Не бива да създаваме свръхочаквания за еврото

Не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото в България, тъй като левът е от много време във валутен борд с него, зяви банкерът и бивш изпълнителен директор на „УниКредит Булбанк“ Левон Хампарцумян в сутрешния блок на БНТ.

Хампарцумян смята, че влизането на България в Еврозоната ще донесе стабилност и достъпност на страната, но

предимно икономически активните хора ще усетят положителния ефект. Според банкера поставянето на дата за приемане на еврото е прибързано.

„Чакалнята за еврозоната е около две години, но има технически параметри, които могат да отнемат и повече време. Връщаме се в клуба на по-богатите и уредени държави“, заяви Хампарцумян и добави, че не бива да се създават свръхочаквания за приемането на еврото, тъй като съществена част от промените вече съществуват заради валутния борд на лева. „За българина дали в джоба има евра, или левове, почти няма никакво значение“, коментира банкерът.

Покачването на цените още при влизането в чакалнята за еврозоната ERM ІІ Хампарцумян определи като спекулация. „Ако нещо стане рязко по-евтино тук, ще идват да пазаруват тук – и обратно. Обикновено обаче нещата са балансирани“, каза той.

Наивно да се очаква България скоро да достигне нивото на живот на Германия, изтъкна Хампарцумян.

Това обаче не означава, че животът е „по-мизерен“. „Дори да пораснем два или три пъти като икономика, никой няма да ни разглежда като потенциална заплаха за икономическото си бъдеще – с малки изключения“, каза той.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Дондукова или Вазова да се казва градската градина зад Природонаучния музей, обновена с близо 5 млн. лева?

  • Вазова градина е най-правилното наименование. Иван Вазов е живял на съседната улица, тук е написал едни от най-забележителните си произведения. Хората са се стичали под балкона, за да го приветстват 37%
  • Както я знаят пловдивчани от създаването ѝ – Дондукавата градина. Хората са я кръстили така, защото е създадена по време на привременното управление и по препоръка на княз Александър Дондуков-Корсаков 30%
  • Не ме интересува. Нека си остане както досега без официално име – Градската градина 18%
  • Референдум. Това е най-справедливото решение. 8%
  • Капитан Бураго – Освободителя на Пловдив. Неговият паметник също е в тази градина и всяка година Пловдив му отдава почит на 16 януари, когато Бураго с отряд драгуни форсира Марица и освобождава града. 7%

Начална дата: 24.04.2024 @ 19:09 | Крайна дата: 24.05.2024 @ 19:09

Зареждане ... Зареждане ...