Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Трета за седмица санкция за община Пловдив за нагласени поръчки
Важно Градът Общество

Трета за седмица санкция за община Пловдив за нагласени поръчки

Ваня ДРАГАНОВА

Трета финансова санкция на община Пловдив за нередности в обществени поръчки с европейски пари потвърди Пловдивският административен съд само за последната седмица. Този път става дума за поръчката за „Инженеринг /проектиране, строително-монтажни работи и авторски надзор/ за подобряване образователната инфраструктура на Професионалната гимназия по хранителна техника и технологии”. Стойността на финансовата корекция е 44 335,20 лв. с ДДС – 5 на сто от цялата стойност на проекта.

Санкцията е заради въведеното при обявяването на поръчката изискване участниците да разполагат с екип от проектанти с пълна правоспособност на нашето законодателство, без да е уточнено, че кандидатите от чужбина имат правото да представят документи за правоспособност според нормативната уредба на съответната страна. Това елиминира чуждите участници, ограничава конкуренцията и потенциално води до щети за бюджета на Евросъюза – с този аргумент санкцията на община Пловдив е потвърдена с решение, което подлежи на обжалване пред ВАС.

Преди седмица Административният съд потвърди друга финансова корекция на градската управа на Пловдив – от 16 143 лв. за дискриминационни условия в поръчката за „Управление на проектни предложения на община Пловдив, финансирани със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020, включени в Инвестиционната програма на общината, в рамките на предвидения гарантиран бюджет“.

Най-крупната сума, с която е орязана общината, е 1 050 048,03 лв. И в тази поръчка става дума за проект по „Региони в растеж”, но за ремонтите в района между улиците  „Марица-Юг”, „Цар Борис III Обединител”, „Кн. Мария Луиза” и „Източен”. И в този случай от участие са били елиминирани кандидати от чужбина, а класирането на българските фирми е извършено по неясни критерии.

Още по темата

Община Пловдив стъпи накриво с поръчка с европари, наказват я с 16 143 лв.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...