Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Д-р Иван Димитров на съд за убийството на Жоро Плъха
Важно Съд и Прокуратура

Д-р Иван Димитров на съд за убийството на Жоро Плъха

Обвинението е за умишлено умъртвяване при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, наказанието за което е до 5 г. затвор

Окръжна прокуратура – Пловдив, внесе в съда обвинителния акт срещу д-р Иван Димитров, който на 2 март м. г. уби крадеца Жоро Джевизов, известен като Плъха. 49-годишният лекар е обвинен в умишлено убийство при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, наказанието за което е до 5 г. затвор.

Докторът, срещу чието задържане в Пловдив имаше няколко многолюдни протеста, е предаден на съд и за незаконно оръжие – пистолет марка „Валтер“ и 17 патрона.

На 1 март 2018 г. Жоро Джевизов влязъл в двора на кооперацията, в която живеел д-р Иван Димитров. Там имало 6 гаражни клетки, една от които докторът ползвал за работилница. Д-р Димитров бил сам вкъщи, понеже правел ремонт.

Около 1,30 часа на 2 март лекарят минал през една от стаите в жилището си и видял, че лампата в работилницата свети. Помислил, че е забравил да я изключи, и решил на сутринта да отиде да я загаси. След известно време забелязал, че лампата не свети и вратата на гаража – работилница е леко открехната. Решил да провери какво се случва, помислил, че е извършена кражба. Като излизал от жилището си, обвиняемият взел пистолет „Валтер“, модел  „PH-9×19“, за който не притежавал разрешително. Оръжието било заредено с патрони, за чието притежание също нямал разрешение Насочил се към гаража, за да провери дали е извършена кражба. Там се намирал Плъха, който бил приготвил различни предмети за изнасяне в найлонови торби. В хода на досъдебното производство са били събрани доказателства, че преди да произведе изстрел с незаконно притежавания пистолет „Валтер“, д-р Димитров е бил нападнат от крадеца, който хвърлил по него нож с 12-сантиметрово острие, както и на метална рекламна табела. При хвърлянето на ножа на Иван Димитров е била причинена прободно-порезна рана в десния крак, а от удара с табелата – травматичен оток на дясната ръка. По тези причини е прието, че убийството е извършено при превишаване на пределите на неизбежната отбрана.

Първоначално д-р Иван Димитров беше задържан, а на 6 март 2018 г. беше пуснат на свобода срещу подписка.

Още по темата

Доктор Димитров изстрелял цял пълнител по Плъха, пускат го от ареста
Д-р Димитров се разрида пред ареста: Не съм убиец
Викове „Плъхове!“ в подкрепа на задържания лекар

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...