Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » „Медиана“: БСП изпрeвари ГЕРБ с 1,5%, в градовете с равни позиции
Анализи Мнения Политика

„Медиана“: БСП изпрeвари ГЕРБ с 1,5%, в градовете с равни позиции

БСП е застигнала ГЕРБ и към момента в градовете те са с напълно изравнен електорален потенциал (25,5% към 25,8%). Този извод правят социолозите от „Медиана” на базата на последното си проучване, проведено в периода 26 януари – 01 февруари сред 810 души.

„Това означава, че на национално ниво основната опозиционна партия вероятно изпреварва ГЕРБ с около 1,5% (в селата ресурсът на ДПС и БСП е по-висок, а алтернативните и традиционно „градски“ партии са по-слабо представени)”, посочват от „Медиана”.

Ако парламентарните избори бяха сега, за БСП биха гласували 24,8%, а за ГЕРБ – 23,6%, сочат прогнозните данни на национално ниво. 9,5 на сто биха подкрепили ДПС, 7,1% – „Обединени патриоти”, 1,9% – Реформаторския блок. По 1,8% подкрепа получават „Воля”, „Демократична България” и АБВ.

3,40 по шестобалната система е оценката за правителството, показват данните сред жителите на градовете. От „Медиана” правят сравнение, че през юли 2018 г. тя е била 3,42, а през октомври миналата година – 3,36.

Според изследването към момента сред жителите на градовете преобладават желанията ГЕРБ да довърши управленския си мандат – 43% срещу 28% за предсрочни избори. За шест месеца желаещите предсрочни избори не са се увеличили, а желаещите ГЕРБ да довърши мандата са намалели с 3%.

Единствената област, в която доминират позитивните оценки за развитие, е благоустройството. Отчита се и намаляването на безработицата. Във всички останали обществени сфери оценките са силно критични – „Влошаване“. Особено негативни са оценките по отношение на престъпността, здравеопазването, корупцията и материалното положение на хората и особено на пенсионерите, изтъкват от „Медиана”.

„На този фон логично и одобрението за закупуване на по-скъпите изтребители F-16 е много ниско. Одобрението за тази сделка сред заможната част от населението е значително по-високо, отколкото при бедните и пенсионерите, където неодобрението достига близо 50%”, допълват от агенцията.

Социолозите посочват, че към момента може да се очаква относително висока изборна активност за предстоящите избори за европейски парламент – над 40% декларират категорична готовност да гласуват на тях. Характерното е, че това са изключително симпатизанти на ГЕРБ, БСП и ДПС. Симпатизантите на останалите партии са много слабо мотивирани да гласуват, отбелязват социолозите.

„Очевидно е, че тези избори ще бъдат натоварени със символно значение от вътрешнополитически характер – „да накажем ГЕРБ!“ срещу „да запазим управлението и да не допуснем комунистите на власт!“. Резултатът ще зависи от възможността на ГЕРБ и БСП да привлекат избиратели извън тясно партийните редици”, коментират от „Медиана”.

От агенцията уточняват, че изследването обхваща периода след речта на Бойко Борисов пред актива на ГЕРБ в София, обвиненията към Елена Йончева за пране на пари, конгреса на БСП и речта на президента Румен Радев по повод втората му годишнина като президент. Изследването не отчита влиянието на скандала около министъра на културата Боил Банов.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Категории

Времето

До кога ще изкара новият кабинет?

  • До напролет 35%
  • Ще изкарат цял мандат. Силата на промяната е несломима 31%
  • Не ме интересува, само да си вършат работата и да овледят инфлацията, че джобът ми се продъни 24%
  • До две години ще се изпокарат и кабинетът ще падне 10%

Начална дата: 17.12.2021 @ 10:52 | Крайна дата: 17.01.2022 @ 12:00

Зареждане ... Зареждане ...