Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Радев и Манолова са най-харесвани, Борисов се износи
Важно Интервю Мнения

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Радев и Манолова са най-харесвани, Борисов се износи

Първан Симеонов
Първан Симеонов

Бойко Борисов се дистанцира от партията си, опитва се да бъде лидер на нацията, но среща конкуренцията на президента

БСП е готова да печели, но дали е готова да управлява и с кого

Ако Слави Трифонов се яви на терена, много карти ще бъдат разбъркани

 България и Европа са на кръстопът и не може да си позволим управление ден за ден

Политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на „Галъп интернешънъл“, даде специално интервю за ПловдивПрес. С него разговаряме за политическите събития през изминалия месец януари- Националната среща на ГЕРБ, конгресът на БСП, отчетът на президента Румен Радев по повод 2 години от мандата, обвиненията срещу Елена Йончева и аферата „Ало, Банов съм“.

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА

-Аферата „Ало, Банов съм“ разтърси властта. Според БСП това е модел за управление на държавата, за ГЕРБ пък е „сглобена фалшива новина“. Какъв е отзвукът от този скандал? В каква държава живеем?

-Само допреди месеци подобни скандали правеха впечатление, сега вече станаха ежедневие. Не знам кой е крив, кой – прав, но важното е, че такъв тип неща вече не са интересни. Хората разбират, че двете големи партии се карат. Рискът от тази постоянна битка със скандали е в един момент на българите да им писне и от едните, и от другите. Партийните агитки се надъхват, но расте контингентът на онези, които няма да харесат нито едната, нито другата страна.

-Т.е. обществото вече претръпна на скандали, но до евроизборите това ли ни чака? Кой печели в крайна сметка?

-Трудно се печели от подобни скандали. Разбира се, губят тези, които биват уличени – властта. БСП няма накъде повече да печели, тя е мобилизирана. Въпросът е дали ГЕРБ ще бъде съборена като партия до евроизборите, дали подкрепата ще стане по-ниска от тази на БСП. Засега ГЕРБ води с 1 пункт, въпросът е дали БСП ще поведе. На последните парламентарни избори

през 2017 година БСП се изравни с ГЕРБ, но това подейства като червена лампа за привържениците на ГЕРБ, които се мобилизираха в последните дни преди вота и партията на Борисов спечели.

-Ако се върнем към скандала „Ало, Банов съм“ – пример ли е за това как функционира държавата, как ГЕРБ управлява?

-Не знам дали става дума само за ГЕРБ, макар че последните 10 години все ГЕРБ управлява и те няма как да се отърват от отговорността. Това е по-скоро начин, по който администрацията действа. Това е един делови административен разговор, в който винаги нещо се добутва да изглежда по закон, да му се намери процедура. Но голямата опасност е да не вземем да свикваме с подобни неща. Нека първо видим кой крив и кой прав, да видим резултатите от проверките на прокуратурата.

-Как разчитате предупреждението на Бойко Борисов на националната среща на ГЕРБ „Ако не ви светне червената лампа, аз ще ви светна синята“?

-Съвсем буквално. Според мен той не знаеше как да завърши това изречение. Много хора търсят някакъв смисъл в това, но се получи хубава игра на думи, защото „синята лампа“ означава полицията.

Но това е стилът на ГЕРБ – „Правете каквото правите, но ако ви хвана- няма прошка“. Този модел е хубав, но и опасен, защото ако ги хване добре, но ако не ги хване, какво става…

Борисов за пореден път игра една важна политическа роля – той се дистанцира от собствената си партия. И много пъти го е правил. Казва:“ Аз съм коректив на собствената си партия и ви дебна да не правите глупости“. По-важно е каква роля изигра пред обществото. Борисов се дистанцира от партията и по този начин евентуален неуспех на ГЕРБ утре няма да е негов личен неуспех. И второ, Борисов се опитва да играе ролята на лидер на нацията, а в тази роля има конкуренция от страна на президента и затова битката между тях става ожесточена.

-От конгреса на БСП стана ясно, че партията тръгва към евроизборите със заявка да ги спечели и да свали от власт ГЕРБ. Четири месеца преди вота какви са нагласите, социалозите дават изравнени позиции на двете партии?

-ГЕРБ води с малко, но ако така продължават със скандалите, може да се променят нещата. По-важното е като спечели БСП какво ще прави. Да, БСП е готова да печели, но по-важното е дали е готова да управлява и най-вече с кого. Още по-важно е дали обществото е готово БСП да спечели и да управлява.

Големият проблем на БСП е, че малко се самозатваря напоследък, разгаряйки постоянно борбата, се предоверява на някаква революционна ситуация. Но няма такава революционна ситуация в страната.

Няма желание за дръзки промени, има общо недоволство спрямо политическия елит като цяло. Чакам с любопитство дали няма да се появи в последния момент някой нов играч по терена. А това няма да е добра новина за ГЕРБ, защото ще има по-ярък протест срещу тях, но няма да е и добра новина за БСП, защото ще отнеме възможността им да бъдат единственият протест. В БСП големият въпрос е за съюзника, за отварянето в центъра, за това какво ще прави утре. При положение, че е изключително критична към управлението, как ще може да претвори тези неща в управленски стил. Обикновено БСП решава този въпрос с коалиция или под формата на експертен кабинет, но последният път беше стъпка накриво с правителство „Орешарски“.

-Какви бяха другите послания от конгреса на БСП? Ще загърбят ли вътрешната битка?

-Виждам известно затопляне. Спорът Йончева- Станишев в момента омеква, няма такъв. Те се изказаха ласкаво един за друг. Отделно от това, че Йончева изпадна в отбранителна позиция в обществото, може би й „изписва вежди“. А някъде и самият Станишев каза, че не държи да е водач на листата и това е важен щрих. Ще видим дали ще успеят навреме да направят подходящата компилация. Не остана и много време. ГЕРБ предвидливо дръпнаха Националната среща в началото на годината и така напрактика откриха кампанията за евроизборите. Вече всичко, което става оттук нататък ще се брои за кампания. И БСП трябва, преди да е започнала съвсем решителната фаза на кампанията, да успее да излъчи важните послания.

-Според някои Йончева ще се превърне в герой, други я определиха като мъченица след обвиненията, които й отправи прокуратурата.

-Да оставим настрана работата на прокуратурата. Говорим за политическата употреба на случая. Както и Борисов каза в известна степен това е услуга за Йончева. Но широката публика едва ли го вижда – да получиш обвинение от прокуратурата, не вдига много акциите пред масовата публика. Но и наше изследване го показа, че повечето хора изпитват съчувствие към Йончева.

-Заговорихте за трети играч, който може да се появи. Откъде може да изскочи той?

-Има двама играчи – Мая Манолова и Слави Трифонов. Не знам дали Слави няма да се изкуши да играе на европейските избори. Той събра доста „вносни“ българи, отделно от това на европейските избори такъв тип хора с по-европейска биография се търсят. Самият той няма да е изправен пред необходимостта да търси кандидати по места, защото европейските избори са национални. Отделно, Слави Трифонов не може толкова дълго време да не казва ще прави ли нещо или не, защото интересът към него ще падне. Отделно от това самите привърженици на Слави Трифонов са млади хора и я отидат да гласуват, я не. Но е ясно, че ако той се яви на терена, много карти могат да бъдат разбъркани.

Ако Трифонов се яви, ще отнеме от БСП възможността да разкаже себе си като основен протестен играч и да монополизира наказателен вот.

Състезанието няма да е с два коня и да трябва да се избира по-малкото зло, а ще е с три. Патриотите също има от какво да се притесняват. Но при Слави още е мъглявина. Той премина зенита си като публична фигура отдавна. Много са въпросителните там.

-За Мая Манолова какво ще кажете?

-Тя може да направи всичко. Не съм убеден, че това са нейните избори. Манолова се цели в друг  тип политика. Струва ми се, че постигна своето – постигна пълна обществена реабилитация и оттук нататък много внимателно ще преценява дали ще се впусне в политическа авантюра, или не. Тя извоюва доста и ако сега ще влиза в активната политика отново, означава да инвестира част от спечеления политически капитал и да загуби част от доверието си вероятно.

Затова смятам, че Манолова ще разсъждава по-дълго, едва ли хоризонтът й е май месец.

Въобще има търсене за нещо ново. Това са 10 години, в които Борисов е несменяем и създава известно износване на образа. Това в България не означава да гласуваш за опозицията, а да се озърташ за нещо съвсем друго. Да не говорим, че има такова търсене и вляво. БСП заема една част от левия спектър, но няма излаз към центъра, няма съюзник. БСП няма как да вземе онези гласове, които биха гласували ляво, протестно, социално, но не припознават партията. В тази ниша е Манолова, а след години би могъл да е и Румен Радев и има търсене. Затова не е невъзможно Мая Манолова да направи свой проект в идните години.

-Ден след конгреса на БСП президентът Радев представи отчета си по повод 2 години от своя мандат. Превръща ли се държавният глава във функционер на БСП и разединител на нацията, както твърдят от ГЕРБ?

-Функционер на БСП е грешно казано, защото Радев се държи опозиционно, но като говорител на трите опозиции – БСП, изънпарламентарната либерална опозиция и нека не забравяме, че Радев е избран и като протест срещу всички политици, срещу статуквото.

Радев говори и на трите опозиционни езика. Прави го, защото в противен случай ще загуби енергията, с която беше избран.

Спомняте си Плевнелиев като каза „Свалям доверието си от правителството на Орешарски“ автоматично загуби половината активисти. Поне засега това не се е случило при Радев, всичко е въпрос на дозировка.

-Какво ново открихте вие в речта му преди дни?

-Той винаги оставя отворен финал и става интересно. Най-важното е този Съвет за стратегическо развитие на България, така се цели в слабото място на управляващите. Управлението в България не е стратегическо, не е реформаторско, не е визионерско. А и България, и Европа са на кръстопът и не може да си позволим управление ден за ден. Друг е въпросът, че ако той изолира докрай управляващите, ще му бъде трудно да го изпълни. България има нужда от доктрина – не знаем кой ще плати утрешните пенсии, не знаем какво става с осигурителната тема, какво ще правим с гетата, с регионалните различия, с демографската катастрофа. Не знаем кой отговаря, който е виновен, какви са стъпките. И това е работата на президентската институция, но в този процес трябва да бъдат вплетени и управляващите.

-Готви ли се нов политически проект около президента?

-Президентът вероятно мисли какво ще прави след края на мандата, но важната му задача е да запази рейтинга си. Най-големият политически капитал е, че е мажоритарно избран и върху него са проектирани големи надежди.

Загубиш ли това, започват да не те слушат. И това Росен Плевнелиев го изтърпя на гърба си – беше последователен в своите виждания, но те не се споделяха от голяма част от българите.

Той също мислеше старегически, но не успе да поддържа тежестта. Олекна. Засега поне на Радев не му се е случило подобно нещо.

-Какво е сега доверието към президента, според ваши изследвания?

-По традиция има две открояващи се фигури, които са най-харесвани – Румен Радев и Мая Манолова. Според последното проучване на „Галъп“ от януари над 50% от българите казват, че имат доверие към президента, недоверието е под 30%.

Радев е една от двете личности с плюсов рейтинг т.е. като извадим от доверието недоверието получаваме положително число. Друга такава фигура е Мая Манолова,

при нея по същия начин се движат доверие и недоверие. Бойко Борисов се движи под 30% доверие от години, в последните месеци е 28-29%, а недоверието е малко под 60%. Това се дължи на факта, че Борисов управлява вече 10 години и има сериозно износване. Всички данни за подкрепата на политиците, за електоралните нагласи на партиите са публикувани в книгата „Политическият процес и общественото мнение в България през 2018 г“.

– Да, вие наскоро я представихте. Кои са основните изводи в нея?

-Книгата проследява десетилетни тенденции в България всеки месец. Публикували сме данни за очакванията за икономиката. 2017 и първата половина на 2018 година оптимизмът не преобладава, но песимизмът спада. Това е една от точките от началото на века със сравнително нисък песимизъм. Друга подобна беше 2006-2007 година. Това се дължи на малко по-добрите показатели в икономиката. След края на европредседателството в средата на 2018-а изпаднахме в известна политическа безтегловност, после имаше ръст на цени, протести и индикаторите потеглиха в тревожна посока. Така се получи година на две половини като първата бе бодра, а втората по-тревожна. Вторият извод е, че непокътнати остават нивата на доверие към ЕС и НАТО. Трето, краят на миналата година показа една по-унила България, но и целият западен свят е такъв. Книгата е двуезична, има 109 цветни графики, близо 280 страници, луксозно издание. Всеки читател ще може да намери сам онова, което е най-важно за него.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...