Новини Пловдив Прес » Пловдив » Варицела мъчи пловдивчани, броят на болните скочи рязко
Здраве Пловдив

Варицела мъчи пловдивчани, броят на болните скочи рязко

Расте броят на болните от варицела в Пловдив област. Това сочи справка на ПловдивПрес в сайта на Регионалната здравна инспекция.

Само за седмица се наблюдава двоен ръст на болните. За периода 31 януари-6 февруари те са 55, а седмица по-рано те са били 26.

Варицелата, позната още като лещенка,  е остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вирус. Инкубационният период е 10-15 дни, в по-редки случаи до 20 дни. След неговото изтичане настъпва влошаване на общото състояние – повишаване на температурата, намален апетит, умора и други.

Начините за предаване на инфекцията са три – по въздушно-капков път (чрез кашляне и кихане), при престой в общо помещение с болния човек или директен контакт с него.

Най-често от варицела боледуват децата до 10-годишна възраст, заради което тя е причислявана към болестите, характерни за детството. Но това не изключва вероятността от нея да се разболеят и възрастни хора.

Варицелата е най-заразна от 1-2 дни преди появата на обрива до момента, в който всички мехурчета се покрият с коричка. А това обикновено отнема около 7-10 дни.

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!