Новини Пловдив Прес » Важно » Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара на болницата в Мадан
Важно Истории Посоки Регион Смолян

Шефкет Чападжиев дари 1 млн. долара на болницата в Мадан

Българският емигрант Шефкет Чападжиев, който живее в САЩ, дари 1 млн. долара на болницата в родния си град Мадан. Парите са постъпили в специална сметка на община Мадан.

По волята на 79-годишния дарител, който живее в Чикаго от 1964 г., средствата трябва да бъдат използвани само и единствено за ново медицинско оборудване и обзавеждане в местната МБАЛ „Проф. д-р Константин Чилов“, пише „24 часа“.

Отдавна исках да направя нещо за родния си град. Последния път, когато бях там през лятото на 2018 г., ми се наложи да отида в болницата. Видях, че част от оборудването е от преди повече от 50 г., когато напуснах България. Осъзнах, че това е най-точното място, където да даря, защото ще помогна на най-много хора, сподели Чападжиев  от Чикаго.

В община Мадан живеят около 12 700 души, пръснати в 44 малки населени места, свързани с около 260 км пътища.

Жестът е огромен. Хората никога няма да го забравят. Не всеки може да направи такова нещо, признателен е кметът на Мадан Фахри Мулайсенов. Той посочи, че болницата обслужва около 50 000 души, всяка година около 4800 влизат за лечение там.

„Ако има модерна апаратура, тези хора ще бъдат диагностицирани и лекувани тук, без да се налага да пътуват в по-големи градове като София и Пловдив”, обяснява кметът Фахри Молайсенов.

Родопчанинът Шефкет Чападжиев е един от най-успелите българи в САЩ.

Роден е в Мадан, в семейството на дребен търговец. През 1949-1954 г. цялата фамилия е изселена в село Боринци, Еленско. През 1963 г. след 2 опита успява да премине гръцката граница с приятеля си Хамид Русев.

През 1964 г. пристига в САЩ само със 75 цента в джоба и се захваща да рекламира олио за надница от $ 1,25 на час. После е сервитьор в ресторанта на МВФ. Прави неуспешен опит да отвори ресторант. Работи в печатница. През 1976 г. започва собствен бизнес. През 1979 г. купува първата си фабрика. През 1993 г. продава бизнеса си и почва да управлява спечеленото от  емигрантския живот.

Днес той притежава недвижими имоти в Чикаго, Ню Йорк, Флорида и в столицата на Еквадор, откъдето е съпругата му Маги. Инвестира успешно на стоковата борса и е първият българин, който през 2008 г. плати $ 200 000, за да лети в Космоса. В момента е 160-и поред в листа на чакащите.

Дарението за болницата в Мадан не е първото, което той прави. В последните години е финансирал с около $ 700 000 болници, църкви, социални домове, изграждане на чешми и паметник у нас и в САЩ.

Малцина помнят жеста му към българските футболисти през 1994 г., когато от станахме 4-и на световното в САЩ. Чападжиев даде прием в небостъргача “Джон Хенкок” в центъра на Чикаго и подари на всеки от отбора по една камера.

Българинът е почетен гражданин на щата Илинойс и на родния Мадан. Носител е на наградата на Международната организация по миграция за принос към България и българите.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!