Новини Пловдив Прес » Важно » Общинските предприятия дублират дейности и се дават излишни заплати
Важно Мнения

Общинските предприятия дублират дейности и се дават излишни заплати

Анализ на бившия зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов показва, че в пловдивските общински предприятия има много сходни дейности и е назначен излишен административне персонал.

Александър Константинов

Много важен лост в управлението на една община са общинските предприятия. За всеки кмет те дават възможност за директно управление на най-важните комунални дейности на общината. Законът за общинската собственост дава абсолютни права на кмета в назначаването на директорите на тези предприятия и те са длъжни да са му верни. Тази зависимост дава възможност на кмета да заобикаля своите заместници. Заместник-кметовете са политически личности и често са резултат на сложни коалиционни уравнения. За да се формира стабилно мнозинство в Общинския съвет, кметът трябва да изтъргува своите заместници, а това е компромис, който понякога струва скъпо. Кметът е мажоритарно избран и той изгражда програмата за своето управление, но секторните политики са под властта на заместник-кметовете и понякога това поражда конфликти. За да заобиколи своите заместници, кметът използва директното управление на общинските предприятия. В Пловдив това е напълно доказано и ежедневно виждаме как кметът управлява директно общинските предприятия. Имаме 14 общински предприятия, в които работят 2367 души.

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕ ПЕРСОНАЛ РАЗХОДИ
0П“ ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ“ 616 3262711
ОП“ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ“ 26 977080
ОП“ЖИЛФОНД“ 111 2644092
ОП“ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ“ 35 810760
ОП“ОРГАНИЗАЦИЯ И КОНТРОЛ НА ТРАНСПОРТА“ 135 8140305
ОП“РАДОСТНИ ОБРЕДИ“ 10 165780
ОП“ОБЩИНСКА ОХРАНА“ 291 3976761
ОП“ПАРКИРАНЕ И РЕПАТРИРАНЕ“ 211 2859718
ОП“ЧИСТОТА“ 763 24875897
ОП“ТРАУРНА ДЕЙНОСТ“ 88 1824820
ОП“ЗООВЕТЕРИНАРЕН КОМПЛЕКС“ 22 487990
ОП“МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА“ 13 1692708
ОП“ЗООПАРК“ 26 331655
ОП“МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР“ 20 569100
ОБЩО 2367 52619377

 

Общо почти 53 млн. лв. от общинския бюджет финансират дейността на общинските предприятия. Те са второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, или са на едно ниво с районните кметове. Освен това през тях протичат допълнителни финансови ресурси за комунални дейности. Например през «Организация и контрол на транспорта» се разпределят над 14 млн. лв. общински и държавни субсидии на превозвачите, а през «Чистота» минават парите за фирмата КМД, събираща и извозваща битовите отпадъци. Безспорно общинските предприятия са необходими, защото изпълняват важни комунални услуги, задължителни за живота в общината. Проблемът е дали всички предприятия са ефективни и дали не е възможно да се оптимизира структурата на общинската икономика. Например не разбирам защо трябва да има две предприятия, опериращи в сферата на гражданското състояние – радостни и тъжни обреди. В едното персоналът е 10 души, но има директор, счетоводител и какво ли не още. Сливането им в едно предприятие „Граждански обреди” ще доведе до икономии на скъп административен персонал.

По подобен начин стоят нещата и в „Зоопарк” и „Зооветеринарен комплекс”. Разликата между двете е, че животните са различни – в едното са кучета и котки, а в другото маймуни.   И на двете са необходими ветеринарни лекари, но си имат директори и счетоводители. Така мога да посоча още поне три примера на дублиране на дейности под различна администрация. При „Общинска охрана” и „Паркиране и репатриране” проблемът е още по-фрапиращ, защото сливането може да доведе до синергия, която ще увеличи ефективността многократно. Разхождащите се из града общински охранители ще могат да упражняват и контролни функции в Синята зона, вместо специално назначените контрольори. Сега задълженията им включват присъствие без никакви права освен разходка. Често виждам велосипедисти в пешеходната зона на града и редом до тях общински охранители, които се правят, че не ги забелязват.

Общинските предприятия трябва да се редуцират до 5-6, но с разширени отговорности и права. Така второто ниво на управление на града ще повиши своята ефективност.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!