Новини от Пловдив Прес » Важно » Общинските предприятия дублират дейности и се дават излишни заплати
Важно Мнения

Общинските предприятия дублират дейности и се дават излишни заплати

VisVitalis

Анализ на бившия зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов показва, че в пловдивските общински предприятия има много сходни дейности и е назначен излишен административне персонал.

Александър Константинов

Много важен лост в управлението на една община са общинските предприятия. За всеки кмет те дават възможност за директно управление на най-важните комунални дейности на общината. Законът за общинската собственост дава абсолютни права на кмета в назначаването на директорите на тези предприятия и те са длъжни да са му верни. Тази зависимост дава възможност на кмета да заобикаля своите заместници. Заместник-кметовете са политически личности и често са резултат на сложни коалиционни уравнения. За да се формира стабилно мнозинство в Общинския съвет, кметът трябва да изтъргува своите заместници, а това е компромис, който понякога струва скъпо. Кметът е мажоритарно избран и той изгражда програмата за своето управление, но секторните политики са под властта на заместник-кметовете и понякога това поражда конфликти. За да заобиколи своите заместници, кметът използва директното управление на общинските предприятия. В Пловдив това е напълно доказано и ежедневно виждаме как кметът управлява директно общинските предприятия. Имаме 14 общински предприятия, в които работят 2367 души.

ОБЩИНСКО ПРЕДПРИЯТИЕПЕРСОНАЛРАЗХОДИ
0П“ ПАРКОВЕ И ГРАДИНИ“6163262711
ОП“ДЕЗИНФЕКЦИОННА СТАНЦИЯ“26977080
ОП“ЖИЛФОНД“1112644092
ОП“ОБЩИНСКИ ПАЗАРИ“35810760
ОП“ОРГАНИЗАЦИЯ И КОНТРОЛ НА ТРАНСПОРТА“1358140305
ОП“РАДОСТНИ ОБРЕДИ“10165780
ОП“ОБЩИНСКА ОХРАНА“2913976761
ОП“ПАРКИРАНЕ И РЕПАТРИРАНЕ“2112859718
ОП“ЧИСТОТА“76324875897
ОП“ТРАУРНА ДЕЙНОСТ“881824820
ОП“ЗООВЕТЕРИНАРЕН КОМПЛЕКС“22487990
ОП“МНОГОФУНКЦИОНАЛНА СПОРТНА ЗАЛА“131692708
ОП“ЗООПАРК“26331655
ОП“МЛАДЕЖКИ ЦЕНТЪР“20569100
ОБЩО236752619377

 

Общо почти 53 млн. лв. от общинския бюджет финансират дейността на общинските предприятия. Те са второстепенни разпоредители с бюджетни кредити, или са на едно ниво с районните кметове. Освен това през тях протичат допълнителни финансови ресурси за комунални дейности. Например през «Организация и контрол на транспорта» се разпределят над 14 млн. лв. общински и държавни субсидии на превозвачите, а през «Чистота» минават парите за фирмата КМД, събираща и извозваща битовите отпадъци. Безспорно общинските предприятия са необходими, защото изпълняват важни комунални услуги, задължителни за живота в общината. Проблемът е дали всички предприятия са ефективни и дали не е възможно да се оптимизира структурата на общинската икономика. Например не разбирам защо трябва да има две предприятия, опериращи в сферата на гражданското състояние – радостни и тъжни обреди. В едното персоналът е 10 души, но има директор, счетоводител и какво ли не още. Сливането им в едно предприятие „Граждански обреди” ще доведе до икономии на скъп административен персонал.

По подобен начин стоят нещата и в „Зоопарк” и „Зооветеринарен комплекс”. Разликата между двете е, че животните са различни – в едното са кучета и котки, а в другото маймуни.   И на двете са необходими ветеринарни лекари, но си имат директори и счетоводители. Така мога да посоча още поне три примера на дублиране на дейности под различна администрация. При „Общинска охрана” и „Паркиране и репатриране” проблемът е още по-фрапиращ, защото сливането може да доведе до синергия, която ще увеличи ефективността многократно. Разхождащите се из града общински охранители ще могат да упражняват и контролни функции в Синята зона, вместо специално назначените контрольори. Сега задълженията им включват присъствие без никакви права освен разходка. Често виждам велосипедисти в пешеходната зона на града и редом до тях общински охранители, които се правят, че не ги забелязват.

Общинските предприятия трябва да се редуцират до 5-6, но с разширени отговорности и права. Така второто ниво на управление на града ще повиши своята ефективност.

Коментари

Коментари

VisVitalis
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget

Времето

Анкети

Альоша или Левски на Бунарджика?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!