Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Вещото лице по делото за томографа на Онкото се оказа в конфликт на интереси
Важно Съд и Прокуратура

Вещото лице по делото за томографа на Онкото се оказа в конфликт на интереси

Д-р Красимир Вальов

Ваня ДРАГАНОВА

Вещото лице Владимир Димитров, което трябваше да сравни сумата от 898 000 лв. без ДДС, платена от Онкодиспансера за 32-срезовия компютърен томограф, с пазарните цени, се оказа в конфликт на интереси. От 4 април м. г. Димитров има договор с фирма „Меркурий Комерсиал“, закупила томографа от „Сименс Хелт Кеър“ за 492 809,08 лв. без ДДС и на следващия ден доставила го на здравното заведение с надценка от 405 190,92 лв. Експертът сам е декларирал конфликта на интереси пред Пловдивския окръжен съд и съдия Станислава Бозева назначи ново вещо лице – Славка Николова от Камарата на независимите оценители.

До 8 април, когато е следващото заседание по делото, тя трябва да изготви заключение дали цената на сделката е надута спрямо пазарната. Именно това е обвинението срещу бившия управител на Комплексния онкологичен център д-р Красимир Вальов.

По делото днес беше разпитан мениджърът клиенти в „Сименс Хелт Кеър“ Радослав Наков. Той обясни, че когато бъде обявена обществена поръчка за апаратура, която фирмата произвежда, заложените параметри се въвеждат във вътрешна система, която сама генерира цена. След това ръководството решава дали представителството на „Сименс“ да участва пряко, или чрез някой от дистрибуторите, какъвто е „Меркурий Комерсиал“. Според Наков генерираната от системата на „Сименс“ цена е само с 1 г. гаранция, а дистрибуторът е предложил на Онкото гаранционен срок от 3 г. Затова между „Сименс Хелт Кеър“ и „Меркурий Комерсиал“ е сключен отделен договор. Неговата стойност също ще бъде анализирана от вещото лице, за да се разбере дали гаранцията може да е сред причините за оскъпяването на томографа от страна на дистрибутора.

Още по темата

Вещи лица отказват експертиза за цената на томографа на Онкото
Цената на скъпия томограф на Онкото определена по доста странна методика

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...