Новини Пловдив Прес » Общество » Диви патици окупират зоопарка
Общество Пловдив

Диви патици окупират зоопарка

Населили се там и вече се чака потомство, отделно общината ще взима още патици от други зоопаркоове, но от по-редки породи

Ваня ДРАГАНОВА

Диви патици са се заселили в обитавания само от десетина маймуни зоопарк и вече се чака потомство. Това съобщи кметът Иван Тотев, след като на мястото беше отслужен водосвет, който трябва да отпуши довършването на обекта. През 2015-а пак със свещеници там беше направена първа копка с палене на свещи срещу злите сили, но то не се оказа особено ефективно, защото казусът със зоопарка 3 г. обикаляше административните и наказателните съдилища. В четвъртък община Пловдив спечели делото срещу еколозите, които настояваха, че за реконструкцията на обекта трябва да се направи екологична оценка. Наказателното производство за длъжностни престъпления при избора на изпълнител обаче още е висящо.

„Тези патици не са закупени от нас, а са долетели от Марица. Това показва, че хабитатите в зоопарка са толкова близо до природата, че животните ги приемат като свое естествено местообитание. Това беше и целта ни“, заяви Тотев.

Според него предстои изваждането на акт 11 – за размразяването на зоопарка, а след това за довършването на строителството ще са нужни 27 дни. След това започва снабдяването с животни. Част от старите обитатели на зоопарка бяха разпратени по други зоологически градини в страната, сред тях и вълкът Бисер, който е в София. „Вълкът Бисер е все още жив, което е против природните закони, тъй като възрастта му вече е ненормална, той наближава 20 години“, обясни Тотев. Въпросният вълк ще си остане в София, защото не би понесъл транспортирането.

Ще се търсят 3 нови мечки, от зоопарка в Ловеч ще се вземат още маймуни, от Стара Загора – лопатари и муфлони, от София – гълъби, зеленоглави патици, патици мандаринки и камерунски кози, от други зоологически градини – патагонска мара и виетнамски прасета.  С развъдник в Словения пък се преговаря за екзотични видове.

Още по темата

Тотев черпи първите 5 гинеса като барман, общината спечели делото за зоопарка

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!