Новини Пловдив Прес » Пловдив » Кметът на Марица събира цигани и местни жители на Войводиново да решат проблемите
Марица Пловдив Регион

Кметът на Марица събира цигани и местни жители на Войводиново да решат проблемите

Кметът на община Марица Димитър Иванов събира на среща в сградата на общината представители на ромската общност, правозащитници и местни жители на Войводиново, за да решат проблема с незаконните къщи в селото. Срещата е насрочена за 10 часа.

ПловдивПрес припомня, че в събота сутрин група цигани провокираха напрежение сред местните, след като се завърнаха в махалата с адвокат и представители на българския хелзински комитет. Жителите на Войводиново вечерта излязоха на протест и бяха категорични, че не искат цигани в селото.

„Представители на ромски организации и хора от Българския хелзинкски комитет помагат на ромите от Войводиново, за да се върнат по домовете си. Местните хора обаче категорично не искат. Те трябва да разберат, че връщане назад няма, а каза кметът на селото Димитър Тосев пред bTV.

Той разкри, че циганите са били заедно с лице, представило се за член на Хелзинкски комитет. „Имаше жена, която говореше на английски език, която бе най-крайна. Тя и останалите от групата започнаха да свалят заповедите от общината залепени на вратите. Това не е редно“, каза Тосев.

Кметът на Войводиново добави, че всичко е било предварително организирано, за да могат да бъдат доведени в селото. „С тях имаше една бременна жена, която предстои да роди седмото си дете. В България има много нуждаещи се хора, които могат да живеят във Войводиново и не са цигани. Всичко това е подклаждане на напрежение“, смята той.

Красимир Кънев от БХК коментира, че не е имало техни представители, а хора от местните, с които си сътрудничат. „Тези хора са от „Столипиново“ и посредничат в тази ситуация“. Той защити хората от Войводиново, които напуснаха домовете си след жестокия побой над командос Валентин Димов.

„Тези хора живеят повече от месец в много тежки условия. Те бяха прогонени от домовете си по средата на зимата. Те са невинни и имат нужда от помощ от държават, каза Кънев.

Още по темата

Кметът на Войводиново: Хелзинкският комитет умишлено провокира напрежение

Протестиращите във Войводиново: Не искаме цигани, гетото да бъде разрушено

Войводиново настръхна: Циганите се върнаха, местните стягат нови протести

 

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!