Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Преработката на утайките е истински джакпот за частната фирма посредник
Важно Мнения

Преработката на утайките е истински джакпот за частната фирма посредник

Бившият зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов проследява дългия път на утайките и изгодността на договорите на частната фирма посредник между община Пловдив и ВиК.

Александър Константинов

 

Преди дни прочетох интервю на ръководителя на РИОСВ – Пловдив, доц. Стефан Шилев, от което разбрах, че утайките от три пречиствателни станции  (ПСОВ) в Кричим, Стамболийски и Раковски се извозват до ПСОВ – Пловдив и след това обратно се транспортират до Екологичния завод в Шишманци за преработка. За мен това беше необяснимо – защо хиляди тонове утайки от пречиствателните станции се разкарват из областта на повече от 50 км, вместо директно да се извозят да Екологичния завод? Още повече това се отнася за ПОСВ – Раковски, която е много близко да Екологичния завод в същата тази община. За да си изясня схемата, се върнах в далечната 2014 г.

На 11.06.2014 г. държавната фирма ВиК – Пловдив, обявява обществена поръчка № 00197 -2014- 0012 за третиране на утайки от пречиствателната станция с параметри – срок на договора – 2 години. С протокол №3 от 19.09.2014 г. на комисията, назначена от управителя на ВиК, за победител е обявена фирмата КМД ЕООД – Пловдив, с цени: за третиране на утайките – 62,75 лв./тон без ДДС и за транспорт – 7,00 лв./тон без ДДС.

В този момент се задейства и община Пловдив, като по предложение на кмета от 21.01.2015 г. се сключва проектодоговор с фирмата КМД за третиране на същия отпадък в Екологичния завод за цена от 49 лв./тон. Цената е определена с решение на Регионалното сдружение на общините, използващи същия обект, взето на 19.12 2014 г. Логичен е въпросът защо община Пловдив, а отговорът е прост: защото общината притежава комплексното разрешително № 380/24.07.2009 г. за експлоатация на завода. Какъв е делът на общината в капитала на самия завод за преработка на битови отпадъци, какво е инвестирала тя в него и какво е спечелила до момента, е тема на друг разговор. Големият въпрос е какъв е договорът между самата община Пловдив и консорциум „Екологичен завод” за преработка на утайки, защото не си представям, че кметът със своите служители преработва утайките на площадката на завода. В правния мир има само един договор, сключен между община Пловдив и консорциум „Екологичен завод” на 14.07.2003 г. за срок от 30 години за преработка на битови отпадъци на цена от 29,92 лв. на тон без ДДС. Как се връзва този договор с преработката на утайките от ПОСВ, е труден въпрос. В момента, в който община Пловдив получи утайките от частната фирма, тя трябва да ги предаде на консорциума и това трябва да става на базата на някакви договорни отношения. За паричните потоци между двете частни фирми – консорциума, КМД, и общината не ми се и мисли.

По-късно пак по предложение на кмета на община Пловдив е сключен и предварителен договор №14 през месец декември 2016 г. В края на този процес се сключва договор № Ю-01 -24/20.02.2017 г. между държавната фирма ВиК ЕООД – Пловдив,  и частната КМД ЕООД със срок до 20.02.2022 г. за 20 000 тона годишно утайки, които ще се извозват от изпълнителя /КМД/ от площадката на възложителя /ВиК/. Нямам точна информация на какви цени е сключен последно договорът, но се предполага, че са същите както в Протокол №3. На 01.03.2017 г. кметът на община Пловдив предлага на Общинския съвет да утвърди сключването на окончателен договор с КМД ЕООД със същия срок и на цена от 54,54 лв. на тон, включваща и отчисленията по Закона за управление на отпадъците. С това е разчистен пътят на утайките от ПОСВ – Пловдив, до Екологичния завод в Шишманци за следващите 5 години.

Върнете се обратно и вижте какви цени плаща държавната фирма на частната за третиране и транспорт съгласно Протокол № 3 и какво плаща същата фирма за обработката на община Пловдив и ще разберете икономическата логика на тази процедура. Естествено е държавната фирма ВиК  да сключи директен договор с община Пловдив за преработката на утайките, без да намесва частна фирма като посредник между две де факто държавни институции. Разходите на държавната фирма се плащат от всички консуматори на вода и затова цените на водата се качват непрекъснато. Частната фирма печели веднъж от превозването на всеки тон утайки до Екологичния завод, защото тя се е договорила за 62,75 лв. за третиране на тон отпадъци с ВиК, а е договорила цена за същото с община Пловдив от 54,54 лв. Разликата от 8,21 лв. на тон остава за фирмата. Втори път печели от цената от 7 лв. на тон за транспорт, която е доста по-висока от пазарните цени за транспорт на 30 км за насипни товари. Трети път печели и от това, че тя е основен акционер в консорциум „Екологичен завод”, т. е. тя си взема пари и за преработката на утайките. Джакпот!

Сега се връщам в началото и разбирам защо утайките на ПОСВ – Раковски, се транспортират  на 30 км до ПОСВ – Пловдив, и след това обратно до Шишманци. Возят се и от Стамболийски и Кричим. Чудно е защо не се возят и от другите ПОСВ в Пловдивска област – те не са малко.

Накрая трябва да призная, че сигурно всичко е в рамките на правото. Познавайки хората, притежаващи частните фирми и работещи в тази област, съм сигурен, че всичко е изпипано до най-малкия детайл. Те правят бизнес и ако той е в рамките на нормативната уредба, си е напълно законен. Важното е да разберем ролята на кмета на община Пловдив и управителя на държавната фирма ВиК ЕООД, който между другото е и общински съветник от управляващата партия. Между морала и правото винаги е имало разлика, но все пак има граници, които не бива да се преминават.

Още текстове от същия автор

Общинските предприятия дублират дейности и се дават излишни заплати
Община Пловдив просто не желае да внедри електронното таксуване

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...