Quantcast
Новини Пловдив » България » Проверяват агента Федотов от случая „Скрипал“ за отравянето на Гебрев
България Крими Съд и Прокуратура

Проверяват агента Федотов от случая „Скрипал“ за отравянето на Гебрев

Посланик в.пр. Ема Хопкинс и Сотир Цацаров

Служител на руските специални служби – замесен в случая „Скрипал“, е бил в България по времето, когато е направен опит да бъде отровен бизнесменът Емилиян Гебрев. Българските служби започват ново разследване за отравянето на Гебрев преди три години.

Британските и българските служби работят съвместно от няколко месеца – основно по проследяване маршрута и престоя на Сергей Федотов у нас.

„От няколко месеца работим с българските власти и британските служби“, заяви посланикът на Великобритания у нас Ема Хопкинс след среща в Министерския съвет с премиера Бойко Борисов, на която присъстваха още вътрешният министър Младен Маринов и главният прокурор Сотир Цацаров.

Ема Хопкинс след срещата с премиера Бойко Борисов

„Имахме много ползотворна среща и дискутирахме предполагаема намеса и потенциално отравяне на г-н Емилиян Гебрев“, обясни Хопкинс.

Тя посочи, че подробности от разследването не могат да бъдат разкрити, защото все още се работи по случая.

„Заподозреният за случая „Скрипал“ руски агент с псевдонима „Федотов“ е бил в България по време на отравянето на Емилиян Гебрев“, потвърди главният прокурор Сотир Цацаров.

Той посочи, че след възобновяването на разследването на случая „Гебрев“, с него са запознати всички британски и европейски служби. До Великобритания са изпратени европейска заповед за разследване и писма, които да осигурят легалната основа за взаимодействие на българските и британски власти.

„Всякакви внушения за бездействия по разследването и за това, че случаят, едва ли не, е оставен настрани от прокуратурата не отговарят на истината“, отсече Цацаров.

Той припомни, че британските власти са обявили трима служители на руските тайни служби, които считат за замесени по случая „Скрипал“.

„Двама от тях се считат за извършители, а един – за помагач. Първите двама не са влизали на българска територия за последните 10 години. Третият, който е с псевдоним „Сергей Федотов“, обаче е влизал в България три пъти – със самолет на 5 февруари 2015 г. влиза излиза на 22 февруари 2015 г. На 24 април 2015 г. влиза със самолет от „Летище Бургас“ и я напуска на 28 април 2015 г. отново със самолет. Третото влизане на Федотов у нас е на 23 май 2015 г. със самолет през „Летище София“, като на 29 май 2015 г. заедно с друг руски гражданин е напуснал страната с лек автомобил в посока Сърбия“, обясни Цацаров.

„Към момента, когато на 30 април 2015 г. получихме сигнал за това, че Емилиян Гебрев е настанен във ВМА, незабавно започнахме оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия“, заяви МВР шефът Младен Маринов.

Работено е по всички хипотези, както и за това, че става въпрос за злонамерено действие, така и в подкрепа на това, че става въпрос за битово отравяне, коментира Маринов. Назначени са били и извършени множество експертизи, които са фиксирали всички възможни факти и обстоятелства към онзи момент, така че да се работи по разкриване на извършителя.

Още по темата

Догадки: Емилиян Гебрев отровен с Новичок, като Скрипал?

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...