Новини от Пловдив » Общество » Кулинарен фестивал събира любители на домашните традиционни храни в Пловдив
Общество Пловдив

Кулинарен фестивал събира любители на домашните традиционни храни в Пловдив

Дегустация на домашни и традиционни храни от селата в Пловдивско, срещи с гастрономи и кулинарни експерти от Италия, Албания и България, фермерски пазар и отворена дискусия са в програмата на Slow Food Пловдив фест, който ще се проведе на 16 февруари в Града под тепетата.

Програмата започва в залата за срещи „Central Events“ на ул. „Княз Александър I-ви“ 32 с приветствие от  Областна администрация – Пловдив. Експерти от „Slow Food International“ ще представят „Earth Markets“ – модела  за фермерски пазари на „Slow Food“ или как организацията подкрепя местното кулинарно наследство. Акцент в програмата е представянето на „Slow Food“ – Албания.

„От бавно хранене към бавен туризъм“  е темата на презентацията на Велизар Петров,  изпълнителен директор на Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия. Организацията е защитила проект, фокусиран около колоездене, археология и култура и кулинарен туризъм в рамките на Пловдив.

В 11 часа участниците във феста могат да се включат в отворена дискусия за връзката между местното кулинарно наследство, селото, пловдивчани и гостите на града. „Какво влагаме в понятието „домашна храна“ и как да подобрим предлагането на местни храни в ресторантите са сред въпросите, на които ще се опитаме да отговорим по време на дискусията“, каза Гергана Кабаиванова, координатор на Slow Food – Пловдив.

По-късно през деня в дегустацията със свои традиционни специалитети ще се включат кулинарните майстори от близките до Пловдив села. Със сладко от праскови, нектари и ароматни плодови десерти ще се включат домакините от с. Храбрино. В дегустацията ще бъдат представени деликатесите цалапишки бабек, старожелезарски старец, традиционно  пиде, сладка от мента, зелени шишарки, млади орехчета и други вкусотии от Раковски. Ще се включат и кулинари от   Марково, Хисаря и Садово, допълни Гергана Кабаиванова. Дискусията е отворена за всеки, който има желание да се включи.
Фермерският пазар и дегустацията на местните традиционни храни ще продължат от 12 до 19 часа.

Slow Food Пловдив Фест се организира от Фондация „LocalFood.bg“ в партньорство със „Slow Food“ в България, „Slow Food International“, Областна администрация – Пловдив, Агенцията за регионално развитие с бизнес център за малки и средни предприятия, район „Централен“ и район „Тракия“. Събитието е част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

  • Не, Альоша е паметник на загиналите войни във Втората световна война 55%
  • Да, паметникът е тотем на една окупационна армия 24%
  • Това е палиативен проблем, Пловдив има много по-важни проблеми за решаване 13%
  • Въпросът трябва да се постави на широко обсъждане и референдум 8%
  • Не ме интересува 1%

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...