Quantcast
Новини Пловдив » Важно » В битката за 200 млн. в Пловдив няма правила, а идат избори
Анализи Бизнес Важно Градът Мнения

В битката за 200 млн. в Пловдив няма правила, а идат избори

Кметът Иван Тотев и приятелят му Спартак Николов (вдясно) са подложени на натиск в годината на избори.
Кметът Иван Тотев и приятелят му Спартак Николов (вдясно) са подложени на натиск в годината на избори.
  • Общината обяви конкурс за 22 дка в най добрата зона на града и замлъкна
  • Ако наблюдаваме внимателно поведението на медиите ще усетим напрежението, а атаките към кмета и шефа на ВиК зачестяват

Александър Константинов

Авторът на Plovdiv-press.bg инж. Александър КОНСТАНТИНОВ, прави прецизен анализ на строителния пазар в Пловдив и предстоящата битка за парите от двата най-големи проекта в общината в годината на избори

На строителния пазар в Пловдив настъпва криза. Големите инфраструктурни проекти, финансирани от ОП ”Региони в растеж”, заема от ЕБВР и държавните трансфери за Пловдив 2019, ще приключат до края на тази година.

През 2019 година общината не може да вземе голям заем, защото е година на избори. Сегашният Общински съвет от 01 февруари 2019год. няма право да взема решения за нови заеми, защото е с изтичащ мандат.

Новият Общински съвет ще трябва да се организира и едва ли през 2020 год. ще може да поеме нов голям заем. Новата общинска администрация след изборите може да стартира процедура за нов заем през 2020 година, но законите са регламентирали една дълга и сложна пътека, която изисква поне една година.

Това означава, че и през 2020 год. няма да има нови първи копки на големи инфраструктурни проекти. Общинският бюджет за 2020 год. ще бъде най трудния проект, защото ще продължат да се изплащат два големи и няколко малки заема, като над 11 млн.лв. ще бъдат разходите за старите заеми.

Текущите разходи за персонал и издръжка достигнаха вече 90% от бюджета, а това означава все по малко финансиране на нови инвестиции.

В тази пауза за строителните фирми единствените големи проекти, които ще имат финансиране са: Водният проект за 115 млн.лв. и Южният обходен колектор за 85 млн.лв.

Финансирането и за двата проекта идва по линията на европейските програми, като общото е, че касаят подземната общинска инфраструктура. От Водния проект до момента има подписан договор само за една малка част в размер на 8 млн.лв., а за останалите 107 млн.лв. битката предстои.

Южният обходен колектор е на фаза проектиране, но ще се ускори, защото сроковете за отчитане на европейските проекти застрашително наближават.

Реализацията на двата проекта ще засегне два големи района на града. Водния проект ще разкопае два големи булеварда в район Северен – бул. Дунав и бул. Брезовско шосе. Южния колектор ще започне от район Западен, ще премине през бул. Ал. Стамболийски, ще пресече Ж.П. ареала на гара Разпределителна и ще влезе в район Тракия и Пречиствателна станция. Такива големи проекти по принцип се разделят на отделни поръчки и ще може да се търсят повече фирми за реализацията им.

Двама са големите възложители на тези поръчки – Кметът на общината и Управителят на В и К.

Публична тайна е, че освен от една партия, те са и близки приятели. В тесния приятелски кръг на кмета, очертан на чаша бира, влиза и общинския съветник и управител на В и К. Ако проследим бизнес начинанията на двамата ще забележим и две големи фирми, които винаги са около тях.

От бързо изграждащия се комплекс в Каменица, до утайките на Пречиствателната станция и почистването на дъждоприемните шахти винаги се виждат две фирми. Все по ясна става картината от симбиоза на личните бизнес интереси на властимащите и частните фирми.

В битката за разпределение на строителния пазар няма правила. Конкуренцията е жестока, особено ако поръчките са малко, а апетитите много.

В Пловдив оперират 5-6 големи инвестиционни фирми, които имат постоянен персонал, на който те трябва да осигурят заплати и работа. Санирането на жилищни сгради също затихва, а изграждането на нови комплекси се задъхва от липсата на свободни терени.

Общината обяви конкурс за 22 дка в най добрата зона на града и замлъкна. Приходите от такава сделка ще позволят реализацията на един 10 годишен проект – Модър Царевец, но всичко е обвито в мъгла. Малко са големите общински терени, на които може да се построят нови комплекси.

В общината се работи по актуализация на съществуващия Общ устройствен план. Подготвя се включването на всички съществуващи земеделски земи в строителните граници на града. Това ще позволи да се разгърне нова площадка на строителния бизнес, но процедурата едва ли ще приключи през тази година. Отново времето не работи в полза на строителните фирми.

Проблем е и липсата на подземна и наземна инфраструктура в земеделските терени. Общината няма пари за изграждането им и притиска инвеститорите да построят сами общинската инфраструктура.

Всичко това прави нервни строителните компании. В края на своя мандат Кметът ще трябва да разпредели поръчките между тях, заедно със своя приятел Управителя на В и К. В битката за 200 млн.лв. всички средства са позволени.

Ако наблюдаваме внимателно поведението на медиите ще усетим напрежението, а атаките към двамата овластени зачестяват.

Разкрива се една нелицеприятна картина, която ще има своя отзвук и на предстоящите избори.

За нас обикновените граждани е важно двата проекта да се реализират бързо и качествено. Конкуренцията е здравословна, но при ясни правила и открита процедура. Засега в общината практиката е на състезания с предизвестен победител. Труден е балансът между личните интереси, интересите на обществото и апетитите на фирмите.

 

Още по темата

Какво смята да строи в „Западен“ близката до Пещерска фирма – магазини, вместо градски парк

ВМРО: Продават два терена на Винпром Пещера в „Западен“

Фирмата с Римския форум иска 2 терена в „Западен“

В бюджета няма пари за рекламираните ремонти на възлови пътни артерии

Как община Пловдив „подари“ 5 млн. лв. на една фирма от град Левски

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...