Quantcast
Новини Пловдив » България » Дават по-голяма финансова самостоятелност на кметствата
България

Дават по-голяма финансова самостоятелност на кметствата

По-голяма финансова самостоятелност на кметствата и участие на кметовете в класирането на кандидати при обществени поръчки – това предвиждат промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, гласувани днес от правителството.

Законопроектът засяга над 5000 села и малки градове, в които над 3200 кметове са пряко избрани. В момента тези кметове нямат собствени бюджети и зависят от волята на кмета на общината.

По тази причина стотици села и някои малки градове в България ежегодно остават без никакви пари, а кметовете са принудени от собствения си джоб да плащат за рязане на храсти или запълване на дупки например. Това беше причината в края на миналата година да заплашат с национален протест. Наложи се спешна намеса на премиера Бойко Борисов, който потуши протеста с обещание за законови промени.

Проектът задължава общинските съвети при приемането на общинския бюджет да одобряват разходи за кметствата в рамките на общия бюджет на общината, съобщават от пресцентъра на Министерския съвет.

Изрично се задължава кметът на общината да осигурява своевременно през годината средствата за кметствата.

Кметовете на кметства или оправомощени от тях лица ще участват в комисиите за подбор на кандидатите при обществени поръчки, в комисиите за въвеждане в експлоатация на строежите, както и при съставяне на актове и протоколи по време на строителството.

Според авторите на проекта предлаганите промени ще гарантират по-голяма финансова самостоятелност на кметствата, ще се засили личната отговорност на кметовете при изразходването на бюджета.

Освен това ще се даде възможност кметовете чрез свои представители да участват в цялостния процес по подготовката на офертите, строително-ремонтните работи и приемателните комисии за обекти на територията на кметството.

Контролът при финансови инспекции ще се осъществява от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...