Quantcast
Новини Пловдив » Мнения » Мая Манолова пред Plovdiv-Press: Почвам битка срещу свръхпривилегиите на банките
Важно Интервю Мнения

Мая Манолова пред Plovdiv-Press: Почвам битка срещу свръхпривилегиите на банките

Мая Манолова
Мая Манолова
  • Амбицията ми е да продължа да си върша работата като омбудсман, ако ме оставят да си я върша. В момента, в който не мога, ще преосмисля намеренията си
  • Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза
  • Всяка следваща поправка прави по-лош Изборния кодекс, отнема права от гражданите
  • Нито една политическа сила не е щастлива от възможността гражданите да пренареждат листите й
  • Преференциите бяха въведени за първи път в т.нар. „Кодекс на Манолова“ през 2014 г, с нисък праг и за европейски избори, и за парламентарни, и за местни. Беше изключително трудна битка
  • Нечестно е гражданите да бъдат лишени от машинно и електронно гласуване, които да гарантират повече честност и справедливо отчитане на подадените гласове
  • Отношенията ми със властта стават все по-обтегнати

 

С омбудсмана Мая Манолова разговаряме за промените в Изборния кодекс, ще сезира ли Конституционния съд, кои са най-трудните й битки, с кои каузи ще се заеме в следващите месеци, мисли ли за нов мандат или ще се върне към политиката, има ли амбиции за кмет на София

Интервю на Галина ГЕОРГИЕВА


– Г-жо Манолова, промените в Изборния кодекс разгневиха обществото. Вие ги определихте като „грубо посегателство върху правата на българските граждани“ и се заканихте да сезирате Конституционния съд. Премиерът Борисов даде крачка назад за преференциите и избора на нова ЦИК. Какви ще са вашите действия оттук нататък?

-С отнемането на реално преференциално гласуване, изборните права на българските граждани бяха посечени. На практика цялата власт се връщаше в партийните централи, които да подреждат листите. Бе направен откровен опит да се отнемат вече придобити права на гражданите, да гласуват за личности, които харесват и така да пренареждат партийните листи. Това не бе честно спрямо българския избирател. Нека да припомня и, че през 2015 г. на референдума 2,5 милиона българи поискаха изобщо и изцяло мажоритарни избори. Нека да припомня също, че на всички избори през последните години близо 1,5 милион души гласуваха преференциално именно благодарение на Изборния кодекс, приет през 2014 г., в писането на който участвах активно. Така че аз наистина недоумявам този самоуверен ход на депутатите и те дължат честен отговор на хората, защо го направиха. Ще проследя докрай дали ще бъдат върнати съществуващите текстове в Изборния кодекс по отношение на преференцията и на обжалваемостта на актовете на изборните комисии и тогава ще реша дали да подам жалба до Конституционния съд. Защото бе заявено, че това ще бъде направено, но след толкова хаотични и взаимноизключващи се действия и реакции аз не знам дали да вярвам. И на кое да вярвам – на позицията на г-н Цветанов от сутринта, че орязването на преференциите е в името на стабилността, или на г-н Цветанов от вечерта – че връщането на старото положение е пак в името на стабилността.

–   Как си обяснявате обрата на управляващите по отношение на промените в Изборния кодекс?

-Мисля, че е време да се спре с лицемерието и да се каже открито, а именно, че нито една политическа сила не е щастлива от възможността гражданите да пренареждат листите й. За себе си нямам обяснение, как може да си помислиш, че можеш да отнемеш просто ей така вече придобито право на гражданите и то в сфера, която засяга един от най-демократичните инструменти на правовата държава, е много притеснителен симптом. Нека политолозите коментират и анализират, моята работа е да защитя гражданите от посегателства върху правата им. И няма да се поколебая да се намеся с всички правомощия, които ми дава законът. Само искам да припомня, че преференциите бяха въведени за първи път в т.нар. „Кодекс на Манолова“ през 2014 г, макар че нямам претенции за собственост. Но тогава беше изключително трудно да се преборя като един от основните автори на този кодекс, заедно с екип в парламента, с парламентарните групи и да ги убедя, че преференции трябва да има. И то реални преференции с нисък праг и за европейски избори, и за парламентарни, и за местни. Беше изключително трудна тази битка. Но в крайна сметка, в парламентарната зала те получиха подкрепа от тогавашната парламентарна конфигурация – БСП, ДПС и ГЕРБ. Освен това, тогава този парламент направи и друго – за първи път преференциалното гласуване беше съчетано с интегрална бюлетина. Затова аз просто не мога да приема това отстъпление от вече предоставени права на българските граждани. Недалновидно и нечестно решение спрямо българския избирател. И сами крайно нелепи аргументите, че видиш ли, преференцията е възможност на по-заможни хора да си платят и така от по-задни места да излязат на предни позиции. Ако партиите са допуснали такива хора в листите, то проблемът не е на гражданите, така че цялата отговорност за неподходящи и морално укорими кандидат-депутати е на партийните централи, които са ги включили. Хората само избират. Ако в листите фигурират достойни и почтени кандидати, високо интелигентни, специалисти в своята област, не виждам какъв е проблемът.

–  Кои промени в Изборния кодекс може да бъдат атакувани в Конституционния съд?

– Няма да се поколебая  да сезирам Конституционния съд по отношение на преференцията, защото пак повтарям, едно е заявеното, друго свършеното. Обмислям и по отношение отмяната на пълната обжалваемост на актовете на изборните комисии, и по отношение на смяната на подсъдността за обжалване актовете на изборната администрация. Решения на ЦИК, вместо на касационно обжалване във Върховния административен съд, ще бъдат препратени за обжалване в местните административни съдилища. Също е нечестно гражданите да бъдат лишени от машинно и електронно гласуване, които да гарантират повече честност и справедливо отчитане на подадените гласове. Единственият начин са тези близо 2 милиона българи, които са зад граница, да упражнят правото си на глас.

–  Това е 13-ата поправка в Изборния кодекс. Каква е целта на всяка следваща?

– Всяка следваща поправка прави по-лош Изборния кодекс. Нека да припомня и да говоря с факти. Изборният кодекс, който беше приет през 2014 г.,освен всичко изброено дотук, даде облекчени възможности за създаване на секции, изборни секции зад граница, което след това беше отнето. Даде възможност за обжалваемост на абсолютно всички актове на изборните комисии, което сега се отнема. Даде възможност за постоянна изборна администрация, т.е. ЦИК за първи път беше избрана като постоянен орган и ако следваме правилата на Изборния кодекс, изобщо не трябваше да има дебат дали да бъде сменен състава, защото самата презумция дали да се спазва закона, или не от Народното събрание, е абсурдна. Реално беше направено само едно добро въведение след проведения референдум по инициатива на президента Росен Плевнелиев по отношение на електронното гласуване, но сега и то е отнето. Няма как, опирайки се на фактите, да не кажем, че всяка следваща поправка отнема още и още права от българските избиратели. И че посоката, в която се променят изборните правила, е недемократична.

– Проблемът с т.нар. „мъртви души“ продължава. БСП поиска да бъде създаден публичен регистър на избирателя. Това ли е решението и защо управляващите не го приемат?

-Не искам да влизам в политически коментари и анализи, но е ясно, че предложения, които ще доведат до по-честни избори, до минимализиране на възможността за манипулиране и дори фалшифициране, заслужават подкрепа.

– Имате най-висок рейтинг в България. Четвърта година откакто сте омбудсман доверието към вас расте. Как го постигате?

– Доверието на гражданите в институцията на омбудсмана се вижда по броя на жалбите, които пристигат, по броя на телефонните обаждания, имейлите, съобщенията във Фейсбук страницата, срещите с граждани в столицата и в страната. Но аз не обичам сухата статистика. Давам си ясна сметка, че зад всяка жалба стои реален човек или група от хора със своите конкретни проблеми.

Основното, което ме води в моята работа, е да няма чиновническо отношение

на служителите в институцията и използване на бланкетни и клиширани фрази, с които да се каже, че омбудсманът няма правомощия. Разбира се, такива случаи има, но това не означава, че не можем да дадем съвет или правна консултация на всеки, потърсил съдействие. Често по различни проблеми, обявяваме и гореща телефонна линия, както в случая с потърпевшите от фалиралата застрахователна компания „Олимпик“ или действащата в момента за хората с увреждания, които да се консултират за новите закони. Старая се всячески да покажа, че и аз, и изключителните професионалисти, с които работя, моите експерти, заставаме 100 % на страната на гражданите и водим заедно битки с тромавата и често високомерна администрация – и местна и централна, с „Топлофикация“, с ВиК и електродружества, с мобилни оператори и др.

–  Коя беше най-трудната ви битка като омбудсман?

–  Всяка битка е трудна, когато се сблъскваш с нележание и неглижиращо отношение на институциите да съдействат в интерес на гражданите. За съжаление, понякога ми отнема повече от година да убедя депутатите да гласуват промени в закони, които са повече от ясни, належащи и дори задължителни. Най-пресният пример са Законите за личната помощ и за хората с увреждания. Близо година ни отне да ги изготвим с десетки часове, прекарани в работни групи, скандали, нерви, защитаване в парламентарни комисии, срещи с хора с увреждания и организации, молби, настоявания. Кампанията за защита правата на децата без един или двама родители също продължи близо година, докато не извоювахме победа – отпадна подоходния критерий при отпускане на подкрепа от държавата, каузата за защитаване на гражданите от свръхправомощията на частните съдебни изпълнители, където в голяма степен

успяхме да се справим с най-големите безобразия, битката срещу т.нар. „модерно робство“

И това са примерите, които засягат големи групи хора. Всяка жалба, която постъпва в институцията, е битка за дадения човек срещу несправедливостите и тромавата администрация, която в много случаи просто не работи. С екипа ми се стараем и правим всичко възможно да помагаме на всеки, потърсил съдействие.

– Най-често с какви сигнали и жалби се обръщат към вас хората?

–   Най-често хората се оплакват от монополните дружества, Топлофикациите, енергоснабдителните дружества, ВиК и мобилните оператори, доставчиците на интернет, банките и кредитните институции, за лоши практики на администрацията на местно и централно ниво. Расте и броят на колективните жалби, когато става въпрос за проблем на населено място, за работници във фирма или за социална група. Тогава много хора се обединяват под една жалба и успяваме да решим проблема на всички тях.

–  Кои каузи ще са ви приоритет през следващите месеци? Ще продължите ли кампанията „Великден за всеки“?

– С приоритет през тази година ще бъде битката срещу свръхпривилегиите на банките в защита на гражданите като длъжници и ползващи кредитите на банките, както и Законът за частния фалит. С колегите от институцията и експерти в областта работим именно върху това

как да бъдат защитени гражданите срещу свръх привилегиите на банките

България е единствената европейска държава, в която няма Закон за гражданската несъстоятелност. Това е абсолютно нечестно и съсипва живота и съдбите на десетки хиляди българи. Ще се занимаваме и с всичко друго, за което институциите дадат повод на гражданите. Макар че аз и екипът ми непрекъснато засилваме работата, се оказва, че със засилването на оборотите, с които работим, се увеличават и жалбите. А по отношение на кампанията „Великден за всеки“, насочена към възрастните хора, които заради левче, два отгоре над пенсиите си няма да получат и тази година великденска добавка от правителството, разбира се. За четвърта поредна година ще се опитаме да зарадваме нашите баби и дядовци, майки и бащи, като направим празника им малко по-светъл и достоен.

– Мандатът ви изтича през 2020 година. Мислите ли за нов мандат, или ще се върнете отново към политиката? Готова ли сте да се включите  в проект на Слави Трифонов или на президента Радев?

–  Отношенията ми с властта и институциите стават все по-обтегнати. Не им харесва това, че не спестявам на никого нищо. Смятам да продължавам в този дух – това е и ролята на омбудсмана, да защитава гражданите и да атакува всяко решение, което ощетява техните права, да не мълчи пред несправедливостите в обществото ни. Ще продължавам да си върша работата, ако ме оставят да си я върша. В момента, в който не мога, всяко мое предложение бъде бламирано и атаките продължават, мога и да преосмисля намеренията си. Разбира се, това ще стане прозрачно и ясно обявено. Каузата на справедливостта и правата на хората е моя кауза, независимо в какво качество я защитавам.

–  Често спрягат името ви като независим кандидат за кмет на София. Имате ли амбиции за стола на Йорданка Фандъкова?

–  Имам амбиция да продължа да си върша работата като омбудсман – в интерес на българските граждани и техните права.

–  Миналата година ви отнеха колата на НСО и тръгнахте с автобус и влак. Сега продължавате ли тази практика?

-Темата за колата на НСО отдавна е затворена и по никакъв начин не се е отразила на срещите ми с гражданите.

Още

Мая Манолова дава Изборния кодекс на Конституционния съд

Първан Симеонов пред Plovdiv-Press: Радев и Манолова са най-харесвани, Борисов се износи

Мая Манолова: Трябва да скочим срещу мултинационалните компании

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...