Quantcast
Новини Пловдив » Важно » ВИДЕО Мария Габриел в Пловдив: Изкуственият интелект ще е полезен в земеделието
Важно Образование Общество

ВИДЕО Мария Габриел в Пловдив: Изкуственият интелект ще е полезен в земеделието

Еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев участваха в Пловдив на дискусия за изкуствения интелект и земеделието novini-plovdiv-press
Еврокомисарят Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев участваха в Пловдив на дискусия за изкуствения интелект и земеделието

Галина ГЕОРГИЕВА

Изкуственият интелект няма да измести човек. Ще промени голяма част от работните места, които съществуват, но може да е полезен в областта на земеделието. Ако нямаме подготвени хора, които да управляват този изкуствен интелект, това може да създаде опасност. Това обяви в Пловдив еврокомисарят по цифрова икономика и общество Мария Габриел. Тя и евродепутатът Владимир Уручев участваха в дискусия на тема „Технологии, образование, агросектор: цифровата трансформация възможна“, която се проведе  в Аграрния университет. Двамата бяха посрещнати от кмета Иван Тотев, областния управител Здравко Димитров и ректора на университета проф. д-р Христина Янчева. Всички районни кметове от ГЕРБ също бяха дошли на дебата.

„Днешното събитие е още една прекрасна инициатива на Аграрния университет в Пловдив. Това е тема, по която не говорим често – Новите технологии и тяхното приложение в земеделието. Как те могат да допринесат да отговорим на част от предизвикателствата, които всички добре познаваме – обезлюдяването на селските райони и необходимостта от подкрепа за младите фермери. Искам обаче да говорим за приложение на новите технологии в по-конкретни сектори – изкуственият интелект за по-прецизна употреба на пестицидите, роботиката за подпомагане тежкия физически труд на фермерите, като той да бъде облекчен, за да се фокусират те върху други дейности. „, обяви еврокомисарят Мария Габриел.

По думите й в рамките на сегашния програмен период има 6 млрд.евро за високоскоростен интернет, но все още разликата в свързаността между градски и селски региони е голяма не само в България, но и в цяла Европа. „Над 80% от градските домакинства са много добре свързани, а в селските региони са 47%. Проектът ни за безплатен и безжичен интернет на обществени места ще допринесе и за това и се радвам, че има малки селски общини, които са одобрени. България е втора в ЕС и 54% от всички наши общини, които са кандидатствали, са получили ваучер на първата покана“, каза Мария Габриел.

На въпрос няма ли въвеждането на изкуствен интелект в земеделието да доведе до загуба на работни места в сектора, еврокомисарят обяви, че разнопосочни са анализите. „ Според едни 60% от работните места ще изчезнат след въвеждането на изкуствен интелект в земеделието, според други това ще са 9%. Моето убеждение е, че изкуственият интелект ще промени голяма част от работните места, които съществуват, но той може да е полезен в областта на земеделието. Той има ключова роля за т.нар. прецизност в земеделието. Изкуственият интелект може да позволи да бъде по-прецизна употребата на пестицидите, да се наблюдава състоянието на почвата, влагата и в един момент рационално да бъдат използвани ресурсите. Къде е заплахата? Ако нямаме подготвени хора да управляват този изкуствен интелект, това създава опасност за човека. Изкуственият интелект няма да замести човека, а ще е в полза на човешкия инлект, но имаме нужда от подготвени млади хора“, предупреди Мария Габриел.

Тя припомни, че в момента тече стажантска програма „Цифрова възможност“ – пилотен проект, който ще предложи на студентите от всички дисциплини да доравият дигиталните си умения, работейки за участващи компании. „Става въпрос за платени от Европейската комисия стажове, а чрез платформа на Еразъм студентите са в пряк контакт с фирмите. Има стотици оферти сега. Всеки един от вас може да избере своята фирма в друга страна членка, да се договори за продължиителноста на стажа и ЕК да го плати. Само за 6 месеца имаме сключени над 1400 стажа, целта ни е до 2020 година да има 6000 студенти. Нека и студентите, и българските фирми бъдат активни“, обърна се към младите хора в аулата на Аграрния университет еврокомисарят.

Стажантите ще се съсредоточат върху подобряване на дигиталните сиумения в области като big data analysis, неприкосновеност на данните, киберсигурност, информационни системи и мрежи, разработване на приложения и софтуер, както и дигитален маркетинг.

Мария Габриел акцентира и на създаването на дигитални и иновационни хъбове в Пловдив. По думите й това ще е място, където малките и средните фермери да могат да тестват преди инвестират своя продукт, да имат достъп до информация за финансиране и до пазар на тестване на продуктите.

Тя коментира и темата как цифровизацията ще се отрази на безопасността на храните и обърна внимание на блокчейна. „Това е прозрачност и проследяемост. Блокчейнът може да даде адекватно решение затова да бъде проследено съдържанието на даден продукт от фермата до супермаркета. Но трябва да помислим и за алгоритми и прозрачност на резултатите. Европа не е в страни от темата, но трябва повече целенасочено използване на средства и конкретни идеи, а не само общи декларации, каза Мария Габриел.

Евродепутатът Владими Уручев заяви, че ЕС обръща внимание на малките фермери, не на големия бизнес. В общата селскостопанска политика 2021-2027 година ще се изисква да има стратегии за дигитализация в селското стопанство.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...