майонеза Kраси
Новини от Пловдив » Важно » Документи от имперския архив на Русия показват как стана Освобождението
Важно Градът Култура Не забравяй Посоки

Документи от имперския архив на Русия показват как стана Освобождението

Подписването на Сан Стефанския мирен договор
Подписването на Сан Стефанския мирен договор

Plovdiv-press.bg

Руско-турската война за Освобождението на България в докумeнти, кадри, илюстрации разкрива изложба в Държавния архив на Пловдив по случай 3 март.

Експозицията ще бъде открита за посетители утре, 28 февруари. Това е една от най-богатите документални сбирки, посветени на Освобождението и представяни някога в Пловдив, коментират историци и краеведи.

В изложбата са включени материали от имперския архив на руското външно министерство, от архивите на Руската федерация, от Румъния и от хранилищата на Държавния архив на България.

Експозицията идва директно от Дом Витгенщайн на Българския културен институт във Виена.

Всеки посетител ще научи рядко споменавани досега факти за войната, която изтръгна Бълария от 500-годишното турско робство.

Показани са кадри от различни етапи на войната. Тук е Манифестът, с който император Александър Втори обявява война на Османската империя. Той чете този паметен документ на 24 април 1877 година в Кишинев.

Може да се види как е изглеждал и договорът, подписан в предградието на Истанбул – Сан Стефано.

Сред документите са и указите и заповедта на Александър Втори за създаване на българското опълчение от 29 април 1877 година, оглавено от генерал Столетов. На 18 май новото формирование, съставено от 5500 души – 6 доброволчески дружини, получава бойното си знаме – славното Самарско знаме. Опълчението достига до 7500 души и е част от славния Орловски полк.

Описано е подробно състоянието на турската и на руската армия, оръжието, с което са разполагали в началото на войната.

Разказано е с документи и илюстрации как е форсиран Дунав, как румънските войски извършват лъжовни маневри, за да отклонят вниманието на турските погранични гарнизони, докато руснаците организират преминаването на основните бойни част.

Основната тежест във войната изнасят 180 хил. руски офицери и войници в т. нар. Дунавска армия, под командването на брата на императора – Великия княз Николай Николаевич. 35 хил. румънски войници също са мобилизирани от румънския принц Карол.

Само за обсадата на Плевен се събира формирование от 112-хилядна армия, която успява на 28 ноември 1877 година да пробие защитата на Осман паша и да плени 37 000 турски войници.

Има и кадри от освобождението на Пловдив – уплашени от набезите на черкези и башибозук, българи се крият в гръцките махали и училища.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

PIMK BUILD
БРАДЪРС СЕКЮРИТИ ГРУП
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Да се премести ли Альоша от Хълма на освободителите?

Покажи резултатите

Начална дата: 25.01.2024 @ 18:33 | Крайна дата: 26.02.2024 @ 8:29

Зареждане ... Зареждане ...