Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Бивш кмет на Брестовица осъди Комисията по досиетата, 3 пъти го осветили като агент
Важно Съд и Прокуратура

Бивш кмет на Брестовица осъди Комисията по досиетата, 3 пъти го осветили като агент

Георги Варадинов печели второ дело срещу Комисията по досиетата
Картончето, което показва, че Варадинов е бил вербуван като бебе, а после датата е поправен на ръка.

Ваня ДРАГАНОВА

Бившият кмет на Брестовица Георги Варадинов осъди Комисията по досиетата, осветила го като агент цели 3 пъти. Първото решение за Варадинов на комисията, чието пълно наименование е „за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия“, е от 2007 г. В него той е обявен за съдържател на явочна квартира, вербуван през 1987 г. и снет от отчет 1991 г.

Следват второ и трето решение на комисията – от 2011-а и 2015-а, в които информацията е повторена. Проверките и трите пъти са направени, защото Варадинов е бил кмет или кандидат за тази позиция.

С друго дело бившият кмет вече е успял да отмени като незаконосъорзано решението от 2011-а. С настоящото атакува и произнасянето на комисията от 2015-а и със свое решение от вчера Пловдивският административен съд отменя и него като противоречащо на закона. Причината е, че Комисията по досиетата има право да постанови ново решение по отношение едно и също физическо лице само когато появят нови доказателства за принадлежност към Държавна сигурност, а в случая става дума за едни и същи картончета.

Варадинов иска и 45 000 лв. за претърпените от третото решение публични унижения. Съдът му присъжда обезщетение от 5000 лв., макар да казва в решението си, че „ във философията на Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия е заложена негативна обществена оценка на българските граждани, които са били сътрудници на Държавна сигурност или на разузнавателните служби на Българската народна армия“, а това прави преживените унижения безспорни.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

Варадинов бил вербуван като бебе

В предишното дело на Варадинов срещу Комисията по досиетата лъсна абсурдът, че той е бил вербуван като бебе. В огласеното картонче е записано, че той е роден на 6 януари 1950 г., а като дата на вербовката е посочен 7 април същата година, т. е. когато той е бил на 3 месеца и 1 ден. След това датата на включването му към агентурния апарат е поправена на ръка на 1987, без да е ясно от кого.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Мария Капон ПИМК БИЛД
Мусала Софт

Категории

Времето

Анкети

Одобрявате ли състава на служебното правителство?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...