Quantcast
Новини Пловдив » Съд и Прокуратура » Двама мъже и една жена с обвинения за пране на пари и укрити данъци за 1 млн. лв.
Пловдив Съд и Прокуратура

Двама мъже и една жена с обвинения за пране на пари и укрити данъци за 1 млн. лв.

Търгували козметика и перилни препарати през фирми на клошари

Окръжна прокуратура – Пловдив, привлече като обвиняеми за пране на пари и данъчни престъпления двама мъже и една жена, като укриването на данъци е за 1 млн. лв.

Това се случи след проведена на 1 март т. г. специализирана операция на Икономическа полиция и ГДБОП за извършени данъчни престъпления и пране на пари на територията на градовете Пловдив, София, Разград и Велико Търново. Извършени са били множество претърсвания и изземвания от офиси и жилища, при които в трезори и други помещения са открити общо около 600 000 лева, в различна валута, както и документи, компютърни конфигурации и други вещи, имащи отношение към престъпната дейност.

Образувано е досъдебно производство, като за срок от 24 часа по Закона за МВР са задържани девет лица. На трима от тях вече са повдигнати обвинения.

До момента е установено, че от месец март  2017 г.  до 1 март 2019 г.  чрез седем търговски дружества, регистрирани в България, са били извършени парични преводи в брой, в размер на общо 5 000 000 лева, към търговски дружества в Полша и Италия. Управителите на българските дружества, които са били подставени лица с нисък социален и финансов статус, са поръчвали стока – козметика, перилни препарати и др., от Полша и Италия. Пратките формално пристигали на името на тези фирми, а реално стоките получавало друго търговско дружество у нас, чийто управител е Т.Т., на 42 г., а съдружник 38-годишната С.Т. Стоката била разпространявана от Т.Т. в магазинната мрежа у нас, като парите от продажбите не били декларирани  и  по този начин е избегнато плащането на данъчни задължения в размер на около 1 000 000 лева. 

Установено е още, че съучастник при изпращане на парите от България към търговските дружества в чужбина е бил М.М., на 38 г., който ги е предоставял на управителите на седемте фирми у нас, а те от своя страна са ги изпращали по банков път към фирмите в Полша и Италия.   

Днес Окръжна прокуратура – Пловдив внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите Т.Т. и М.М. Спрямо С.Т. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Разследването по случая продължава.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...