Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Защо извозването на боклука поскъпна с 24%?
Важно Мнения

Защо извозването на боклука поскъпна с 24%?

Такса смет се увеличава

Условията в конкурса за събирането и извозването на боклука и зимното почистване са такива, че може да спечели само една фирма, става ясно от анализ на бившия зам.-кмет и автор на ПловдивПрес инж. Александър Константинов.

Александър Константинов

 

Както прогнозирах преди време, сегашният кмет ще договори бизнеса с боклука за следващите 5 години, или за следващите двама кметове. Колко е златен този бизнес, ще разберем в следващите редове, но по-важното е, че договорът ще бъде подписан от сегашния кмет и ще се изпълнява от следващия. При подписването на такива големи договори за такъв дълъг период се постигат и странични договорки и за двете страни.

Параметрите на поръчката са действително уникални. Договорът е на стойност от 46 733 570,33 лева без ДДС. Как ли са изчислили стотинките?! В държавата няма дейност, която да не се облага с ДДС, или реалната стойност е 56 млн. лв.! При срок от 5 години общината е готова предварително да дава по 11,2 млн. лв. годишно за тази дейност, а конкурсът е доста условен. Общото количество извозван боклук годишно е 100 000 тона, или общината е приела, че извозването на един тон боклук ще и струва по 112 лева. Годишно са определени 17 460 машиносмени, или една машиносмяна ще струва 642 лева. Ако приемем, че един камион ще изминава 90 км на ден, излиза, че един километър ще струва на общината 7,13 лева. Отделно ще се плаща за един час работа при почистване на сняг през зимата. Конкурсът е по същество – цената на една машиносмяна и цената на един работен час за снегопочистване.

Уникални са и минималните условия за кандидатите. Всеки кандидат, дръзнал да подаде оферта, трябва да е постигнал общ оборот през предишните години от над 47 млн. лв., или оборот в извозване на боклуци от 28 млн. лв. Освен това трябва да е извозвал 100 000 тона боклук годишно и да има 149 специализирани машини, подробно описани по видове в поръчката. Машините трябва да притежават сертификати ЕВРО 5 и ЕВРО 6. Кандидатът трябва да има и 5 площадки на територията на града за събирани разделно отпадъци и сервизна база за цялата механизация. Готов съм да се обзаложа, че ще има само един кандидат при тези минимални условия, и съм готов да назова името на фирмата, която ще спечели конкурса. Все едно да искаш да си купиш самолет и той да е произведен в ЕС, да се сглобява в Тулуза, да има британски мотори и името му да завършва на БЪС.

При тези параметри на обществената поръчка ми е много любопитно как ще изглежда офертата на фирмата, след като общината предварително е изчислила с точност от 33 стотинки колко ще й струва това. Явно всички тези параметри са били обект на дълги преговори между кмета и фирмата предварително и сега просто трябва да се узаконят с процедура по ЗОП. Какво ще стане, ако всички тези цени се намалят с 30% и конкурсът стане действително конкурс? Какво ще стане, ако минималните условия се намалят наполовина и се допуснат повече участници в конкурса? Как ще се отрази това на предстоящите местни избори и на бъдещото мнозинство в Общинския съвет? Има ли и други скрити параметри в тази сделка?

Няма по-евтини пари от държавните и общинските. Няма по-сладка работа от това да харчиш чужди пари. Алоо, господа управляващи – това са нашите пари, които събирате от хората чрез такса битови отпадъци. Решавайки предварително колко ще плащаме на една фирма за определена работа и за период от 5 години, вие реално решавате и колко ще трябва да събира следващият кмет от нашите сметки.

Накрая не мога да не направя сравнение с предишната поръчка на същата администрация, проведена през 2014 г. Тогава стойността на поръчката е била 37 766 256 лева без ДДС, или с 24 % по ниска от сегашната стойност. Останалите параметри са същите, пак 60 месеца, пак 100 000 тона и пак 17 460 машиносмени. Тогава конкурсът е спечелен от фирма КМД, която единствена е допусната да подаде оферта. Господа управляващи, можете ли да обясните на нас, хората, които ще плащаме сметката, защо сте завишили стойността с 24%?   Ние не сме толкова глупави, за да не разбираме, че пак същата фирма ще спечели конкурса, и то законно. Не е виновен този, който е изял зелника, а този, който му го е дал. Как ще гледаш хората в очите, г-н кмете, утре, когато не си вече в сградата на площада ?

Още по темата

Община Пловдив дава близо 56 млн. лв. за бокука за 5 години

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...