Quantcast
Новини Пловдив » България » Вписваме екооценката в талона на колата по желание
България Важно

Вписваме екооценката в талона на колата по желание

Не е задължително екологичната категория на двигателя да бъде вписана в свидетелството за регистрация на автомобила. Това съобщиха от МВР по повод опасенията на много от шофьорите, че ще се наложи да подменят талоните си.

От полицията посочват, че много от автомобилите у нас са стари и не отговарят на изискванията за екологична категория на двигателя. По тази причина в оригиналните им свидетелства за регистрация може да липсва информация за екологичната категория, поради което тя да не е отразена и в българския талон.

Такъв проблем няма при новите автомобили, тъй като те се регистрират след представяне на сертификат за съответствие, издаден от производителя. В този сертификат е записана и екологичната категория на двигателя.

От МВР напомнят, че размерът на данъка се определя от общината според данни от регистъра на пътните превозни средства, поддържан от Вътрешното министерство.

Когато в регистъра няма данни за екологичната категория на моторното превозно средство, се приема, че то е без екологична категория. Тя може да бъде вписана допълнително по желание на собственика след определянето й от производителя.

От 1 януари тази година годишният данък за автомобилите до 3,5 т се състои от два компонента – имуществен и екологичен, като екологичният се определя от общинския съвет според екологичната категория на автомобила в следните граници:

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...