Левицата 14
Новини от Пловдив » България » ГЕРБ предлага съдия Стефка Стоева за шеф на ЦИК, Атака без човек в комисията
България Важно

ГЕРБ предлага съдия Стефка Стоева за шеф на ЦИК, Атака без човек в комисията

Съдия Стефка Стоева е номинирана от ГЕРБ за шеф на ЦИК novini-plovdiv-press
Съдия Стефка Стоева е номинирана от ГЕРБ за шеф на ЦИК

Бившият конституционен съдия Стефка Стоева да оглави Централната избирателна комисия. Това ще бъде предложението на парламентарната група на ГЕРБ, стана ясно от изказване на председателя й
Цветан Цветанов. Днес е последният срок, в който парламентарните групи могат да дадат своите предложения за членове в ЦИК.

„За председател трябва да бъде избран човек с въможно най-богат професионален опит. Ние предлагаме г-жа Стефка Стоева. Тя от години работи като юрист. Работила е и като съдия през по-голямата част от своя живот. През 1996 г. е работила и във ВАС. Важно е да се знае, че е заемала позиция и като зам.-председател на ВАС. През 2009 г. е избрана за съдия в Конституционния съд. Смятаме, че един такъв професионалист с безупречна репутация може да заеме това място. Тя също прие това предизвикателство“, заяви Цветанов.

ГЕРБ номинира и  Георги Баханов -член на ЦИК от 2014 г. Той е  участвал в много мисии в ЕС и извън него за провеждането на избори. Управляващата партия издига и кандидатурата на още двама от досегашните членове на ЦИК – Йорданка Ганчева и Мария Бойкинова.

От ГЕРБ ще номинират досегашния говорител на ЦИК и член от квотата на БСП Александър Андреев. Имал достатъчно професионален опит и се доказал в работата си. Андреев не е имал предложения от други партии досега. Следващият номиниран е адвокатът по гражданско право Мирослав Джеров.

„Ние като парламентарна група винаги сме се съобразявали и с предложенията от гражданския сектор. Имаме постъпило писмо с номинация от Асоциацията на политолозите в България, подписано от Румяна Коларова. Те предлагат Димитър Димитров“, каза Цветанов и обясни, че ГЕРБ ще се съгласят с предложението и ще издигнат неговата кандидатура.

„Искам да кажа на БСП, че ние ще подкрепим техните номинации без да ги коментираме. Така ще отпадне и една от опорните точки на БСП, че ако сегашната комисия проведе изборите, те няма да бъдат легитимни“, подчерта Цветанов.

ДПС предлага Севинч Солакова за секретар на ЦИК, обяви председателят на партията и на парламентарната група Мустафа Карадайъ. За член на изборния орган номинацията е за Ерхан Чаушев.
Двамата имат дългогодишен професионален юридически и административен опит и практика. Солакова и Чаушев са и с дългогодишен опит като членове на ЦИК.

Без свой представител в ЦИК остава „Атака“. Досега партията имаше зам.-председател Мария Мусорлиева. Старият член на ЦИК от квотата на ВМРО Бойчо Арнаудов запазва мястото си, а НФСБ издигат Таня Йосифова, преподавател от академията на МВР.  Явор Нотев /“Атака“/, Борис Ячев /НФСБ/ и Искрен Веселинов /ВМРО/ подчертаха, че в коалицията „Обединени патриоти“ има съгласие за двамата кандидати. Йосифова е предложена за зам.-председател на ЦИК, а Арнаудов за член.

Доц. Йосифова е юрист с над 20-годишен стаж в областта на гражданското право, преподавател в УНСС, в ЮЗУ, в Академията на МВР, посочи Ячев. Не е била досега член на ЦИК.

Бойчо Арнаудов е магистър по право и международни отношения, с богат стаж в държавната администрация, каза Веселинов. Към момента е член на ЦИК.

БСП ще обяви своите кандидатури малко по-късно.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

Валери-Жаблянов
ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Одобрявате ли Община Пловдив да тегли нов заем за завършването на Колежа?

  • ГЕРБ да дари партийната си субсидия, защото този казус го забърка Бойко Борисов 53%
  • Не, има и други важни спортни обекти в Пловдив за финансиране 23%
  • Да, това е важен спортен обект, който ще издигне футбола в Пловдив на по-високо ниво. 15%
  • Да, но само ако финансира равнопоставено както Ботев Пд, така и Локомотив Пловдив. 9%

Начална дата: 26.01.2023 @ 19:37 | Крайна дата: 09.02.2023 @ 19:37

Зареждане ... Зареждане ...