майонеза „Краси“
Новини от Пловдив » България » Турция дава по 2 млн. лв. годишно на Мюфтийството за образование и джамии
България Важно

Турция дава по 2 млн. лв. годишно на Мюфтийството за образование и джамии

Джелал Фаик novini-plovdiv-press
Джелал Фаик

8 109 000 лв. дължи Главното мюфтийство на държавата и се надява сумата да бъде опростена днес с промяна в закона. Данъчната амнистия ще се отнася и за Православната църква, която също има данъчни задължения от близо 8 млн. лева.

Задълженията на Мюфтийството са натрупани през годините още от времето, когато Мюфтийството е било децентрализирано. Тогава за вакъфските имоти са отговаряли 1200 местни поделения на Мюфтийството.

След централизацията им всички техни задължения са се прехвърлили върху Главното мюфтийство, обясни главният секретар на Мюсюлманското изповедание у нас Джелал Фаик  пред bTV.

По думите му, както и според Мюфтийството сумата е добре да бъде опростена, за да бъде запазен религиозният мир у нас. Фаик обясни, че парите, които ще получават от държавата всяка година по Закона за вероизповеданията, отиват за заплати и капиталови разходи, но в същото време и за предотвратяване на навлизането на радикални елементи у нас.

В същото време от 2004 г. насам Мюфтийството получава по 2 млн. лева годишно от турския Дианет – службата, която отговаря за вероизповеданията в Турция. Според Фаик парите се дават за поддържане на образованието и ремонт и строеж на джамии.

В промените на Закона за вероизповеданията ще се гледа кой ще бъде бенефициент на средствата, които ще отпуска държава. Бившият агент на Държавна сигурност Недим Генджев потрива ръце и се надява, че и той ще получи средства. Той настоява, че представлява мюсюлманите, но всички знаят, че това не е вярно. Точно поради тази причина са предложение промените в закона.

Има политическа воля в момента от ГЕРБ и ДПС да се опростят заемите на Главното мюфтийство и ние приветстваме това. Живеем в трудни времена. Главно мюфтийство е единствената превенция срещу навлизането на радикални елементи в България. Няма и българи, които да участват в подразделенията на Ислямска държава. Всичко това се дължи на работата на Главното мюфтийство. Това е и целта на опростяването на тези задължения – мюфтийството да може да работи нормално и да пази етническия мир“, категоричен беше Фаик.

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД
38-Истории-за-началото-на-планинарството-в-България
Краси

Архив по дни

Архив по седмици

Архив по месеци

Архив по години

Категории

Времето

Ще има ли правителство, или отиваме на нови парламентарни избори наесен?

  • Не, няма да има редовен кабинет 51%
  • Да, ГЕРБ-СДС ще успее да излъчи кабинет с участието на ПП-ДБ и ДПС 21%
  • Не ме интересува, и сега има правителство, което се справя 15%
  • Ще има редовен кабинет с втория мандат на ПП-ДБ, а ГЕРБ ще го подкрепи 13%

Начална дата: 03.04.2023 @ 19:35 | Крайна дата: 03.05.2023 @ 20:32

Зареждане ... Зареждане ...