Новини Пловдив Прес » Бизнес » Данъчни под прикритие наказали тежко баба, че продава лук без касов апарат
Бизнес Важно Градът Истории Общество Портфейл

Данъчни под прикритие наказали тежко баба, че продава лук без касов апарат

baba-luk, plovdiv-press.bg, novini ot plovdiv
Баба без касов апарат - враг на бюджета и фискалната политика.

Не само читалището в Марково е било „на прицел“ от данъчни под прикритие, оказва се, че и баба със 75% инвалидност е глобена с 500 лева, защото е пробила бюджета на държавата като продава няколко глави лук на Четвъртък пазара без да има регистриран касов апарат. Това става ясно от разплитането на историята с инспекторите от НАП, които играха хоро в читалището на пловдивското село Марково, за да заловят хореографката на местния самодеен състав, че не им дава бележки, пише „Телеграф”.

Иначе акцията в Марково била много добре подготвена. В селото били командировани двама инспектори – мъж и жена. На 4 март те отишли на репетиция на самодейците в читалище „Алеко Константинов 1907”. Тайните агенти на приходната агенция имали бележка менте, че живеят заедно и че са новодомци в селото. Казали, че са любители на българските народни хора и че искат да станат част от състава „Лудория”. Били приети радушно и дори мъжът се е включил в 2-часовата репетиция и тропал ръченица.

Когато в края на репетицията самодейците започнали да вадят левчета, мнимите новодомци също броили дребна сума и веднага след това извадили картите си от НАП. Секретарят на читалището Антония Стоянова отказа коментар и обясни, че хореографката си е наела адвокат. „Принципно при подаден сигнал органите на НАП са длъжни да извършат проверка. Сигналът до тях е, че в читалището се осъществява нерегламентирана дейност и видите ли се ощетява фискът, като се прибират някакви пари, които не се декларират по никакъв начин”, обясни адвокатът Лидия Димитрова. Във вечерта на проверката от хороводците са били събрани едва 17 лева. Според НАП-Пловдив сумата, която всеки един от любителите е плащал на репетиция, била 4 лева. „Да, те са длъжни да проверят, въпреки че няма грам човещина във всичко това. Моята клиентка е изключително притеснена. Тя се чувства все едно е престъпник, който ще бъде осъден на затвор.

Заради нея прочетох малко повече практика и попаднах на дело за 72-годишна жена със 75% инвалидност, която продавала праз лук на Четвъртък пазара и на нея й налагат глоба от 500 лева за това, че няма регистрирано фискално устройство”, разказа още адвокат Димитрова. Тя уточни, че клиентката й е вършила услуга на колега и затова на 4 март е поела извънредно формацията, но е имала лошия късмет проверката да съвпадне с нейното заместване. „Чакаме да бъдат представени документи от хореографката. Ако лицето е регистрирано търговско дружество, тогава е изключително необходимо тя да има фискално устройство и да издава касови бележки. Другият вариант е, ако тя упражнява свободна професия. Тогава не е необходимо да има фискално устройство, но трябва да декларира доходите си. третият вариант е, ако е на трудов договор към някое дружество и тогава ще се изисква отговорност от дружеството”, каза говорителят на НАП в Пловдив Елена Манолова. Тя уточни, че проверката на самодейците е била по сигнал и от НАП са задължени да я направят. „Аз съм изключително притеснен, защото на 17 март имаме празник на селото и в него трябваше се включи и танцовият състав. Но заради тази проверка хората са притеснени и няма да участват”, коментира кметът на село Марково Пламен Кабаков.

Коментари

Коментари

VisVitalis

Категории

Харесайте ни в Facebook

Facebook Pagelike Widget
Хотел-ресторант Одеон VisVitalis

Времето

Анкети

Парк или Ритейл парк да има върху 20 дка в Западен зад новата църква?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...
Close
error: Правата запазени!