Quantcast
Новини Пловдив » Бизнес » САЩ издирват българката Ружа за кражба на $милиарди чрез фалшива криптовалута
Бизнес Важно Портфейл Съд и Прокуратура

САЩ издирват българката Ружа за кражба на $милиарди чрез фалшива криптовалута

ruja-ignatova, plovdiv-press.bg, novini ot plovdiv
Ружа Игнатова

Прокуратурата в Съединените американски щати издирва Ружа Игнатова по обвинение за откраднати „милиарди долари“ чрез фалшивата ĸриптовалута OneCoin.

Според официална информация на американското правосъдно министерство, държавното обвинение е задържало брата на издирваната българка – Константин Игнатов.

Срещу 38-годишната Ружа Игнатова са повдигнати четири обвинения. Ако бъде призната за виновна по тях, може да получи присъда до 65 години затвор. Обвиненията включват измама, пране на пари и други. Срещу Константин Игнатов е повдигнато едно обвинение, по което може да бъде осъден до 20 години. По същия казус е обвинен и 50-годишен американски гражданин, съобщи money.bg.

Към момента на залавянето му Игнатов е управлявал OneCoin Ltd, която според обвинението представлява „пирамида“. Компанията, както е известно, е основана през 2014 г. в София. Ружа Игнатова е ръководела структурата до октомври 2017 г., когато е изчезнала.

Междувременно наш читател сигнализира, че Ружа Игнатова е в Созопол и живее на яхтата си. По думите му това не е тайна, но гражданите се страхуват да подадат сигнал. Засега не разполагаме с потвърждение на информацията от друг източник.

Старомодна пирамида на модерна платформа

OneCoin Ltd. работи ĸато мулти-левъл маркетинг мрежа, в която участниците получават комисионна при привличането на нови членове, които купуват т. нар. ĸриптопаĸети, казват от прокуратурата. Сайръс Ванс Джуниър, също прокурор, посочва, че компанията е „старомодна пирамида на модерна платформа“.

Според описанието на сайта на OneCoin, основният бизнес е продажбата на обучителни материали. Членовете могат да купуват „обучителни пакети“ на стойност между 100 и 118 000 евро. Всеки пакет включва „жетони“, с които се получава правото да се копае OneCoin. За разлика от останалите ĸриптовалути обаче, тази не е децентрализирана, а цялата информация е на сървърите на компанията. В момента няма никакъв начин виртуалната валута да бъде обменена.

OneCoin Ltd. твърди, че едноименната „ĸриптовалута“ се „копае“ чрез сървъри, управлявани от компанията, както и че стойността на тоĸените се определя от търсенето и предлагането. Управата на пирамидата претендира, че стойността на един OneCoin е нараснала от €0,50 до почти €29,95 към януари тази година. Обвинението посочва, че тези твърдения са неверни.

В крайна сметка компанията е имала над 3 милиона членове по света и продължава да работи. според обвинението, между четвъртото тримесечие на 2014 г. и третото на 2016 г. OneCoin Ltd. е генерирала $3,353 милиарда приходи и „печалба“ от $2,232 милиарда.

„Ако си тук, за да получиш парите си, напусни тази стая веднага“

„Обвинените са създали мултимилиардна „ĸриптовалутна“ компания, изградена изцяло на лъжа и измама. Те са обещавали огромна възвращаемост и минимален риск, но този бизнес е бил пирамида, основана на пушек и огледала“, казва прокурор Джофри Бърман.

Игнатов е заловен на летището в Лос Анджелис. Той е бил в Лас Вегас от 27 февруари, където е провел срещи, свързани с дейността на компанията. По време на една от тях, един от първите въпроси, зададени към него, е кога членовете на OneCoin ще могат да върнат парите си. Отговорът е бил: „Ако си тук, за да получиш парите си, напусни тази стая веднага, защото не разбираш за какво става въпрос в този проект“.

Редица предупреждения и акции без резултат досега

Белгия, Великобритания, Уганда, Италия, Нигерия, Германия, Индия, Унгария, България, Виетнам, Австрия, Финландия, Люксембург, Китай и Самоа са сред държавите, които са отправяли предупреждения или са предприемали мерки срещу OneCoin от 2016 година насам.

На 19 януари 2018 година български прокурори, заедно с техни европейски колеги, претърсиха офисите на компанията в София.

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Ще променят ли политическата ситуация поредните предсрочни парламентарни избори?

  • Не, в парламента ще влязат същите политически сили и ситуацията ще е орел, рак и щука 38%
  • Да, 47-ият парламент ще успее да излъчи стабилно мнозинство и редовно правителство 26%
  • В парламента ще влязат още малки формации и положението ще стане още по-лошо 19%
  • Не ме интересува, писна ми от избори! 17%

Начална дата: 01.09.2021 @ 17:40 | Крайна дата: 01.10.2021 @ 17:40

Зареждане ... Зареждане ...