Quantcast
Новини Пловдив » Свят » Северна Корея подготвя за изстрелване нова ракета или сателит
Свят

Северна Корея подготвя за изстрелване нова ракета или сателит

Северна Корея се подготвя да изстреля ракета или сателит, това сочат данни от сателитни снимки на съоръжение близо до Пхенян, съобщава БиБиСи.

Увеличава се активността около Санумдонг, мястото, където Северна Корея е сглобява повечето си балистични и други ракети.

По-рано тази седмица бе съобщено, че главният ракетен полигон на Северна Корея в Сохе е възстановен.

Дейностите по спиране на работа в Сохе започна миналата година, но бяха прекратени, тъй като и преговорите със САЩ спряха.

В петък американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще бъде разочарован, ако Северна Корея ще възобнови тестовете.

Анализатори смятат, че на този етап е по-вероятно Пхенян да се подготвя да изстреля сателит, вместо да тества ракета.

Въпреки това, САЩ обявиха по-рано тази седмица, че това все пак ще бъде несъвместимо с ангажиментите на севернокорейския лидер Ким Чен-ун към президента Тръмп.

Големи превозни средства са наблюдавани около Санумдонг, дейност, която в миналото показва, че Северна Корея поне се е подготвяла да премести някаква ракета в зоната за изстрелване.

Кореспондентът на БиБиСи, Лаура Бикър коментира, че КНДР може да тества САЩ, след провала на преговорите в Ханой, надявайки се, че САЩ ще предложат по-добра сделка.

Експерти твърдят, че ракетите, използвани за изстрелване на сателити, обикновено са неподходящи за друг вид ракети за далечни разстояния.

Срещата Ким-Тръмп във виетнамската столица миналата седмица приключи без споразумение за това, колко Северна Корея е склонна да ограничи ядрената си програма, преди да бъдат предоставено някакви облекчения в санкциите.

Съоръжението за изстрелване в Сохе и площадката Тонгчан-ри е за изстрелване на спътници и изпитания на двигатели, но никога за изстрелване на балистични ракети.

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джон Болтън коментира, че на Северна Корея все още може да се наложат още санкции, ако няма напредък в отказа от ядрени оръжия.

Историческа първа среща Тръмп-Ким през 2018 г. в Сингапур доведе до неясно изразено споразумение с минимален прогрес.

 

Още по темата

Не се договориха! Тръмп: Ким поиска твърде много

Доналд Тръмп към Ким Чен-ун: Вие сте велик лидер

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПП ВОЛЯ ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Ще се ваксинирате ли срещу коронавирус?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...