Quantcast
Новини Пловдив » Важно » Станишев в Пловдив: От евровота ще зависи съдбата на БСП и на България ОБЗОР
България Важно Посоки

Станишев в Пловдив: От евровота ще зависи съдбата на БСП и на България ОБЗОР

Галина ГЕОРГИЕВА

Ако победим на европейските избори, ще има всички условия за предсрочни парламентарни избори и за много силно представяне на БСП на местния вот. За тези избори е важно БСП да започне максимално бързо реална кампания, защото нашите опоненти не спят. Много важно е бързо да приключи процеса по номинациите и да се фокусираме върху кампанията, която ще е много кратка. Да не подценяваме европейските избори, тъй като те ще рефлектират както върху съдбата на БСП, така и на България. С този призив се обърна към социалистите в Пловдив президентът на ПЕС и евродепутат Сергей Станишев. Евродепутатите от БСП Сергей Станишев, Георги Пирински, Петър Курумбашев и Момчил Неков присъстваха на съвещание на областната структура на партията и направиха отчет за свършената работа в Европейския парламент по време на мандата си 2014-2019.

Домакин на форума бе областният председател на БСП Георги Гергов. „По моите наблюдения и посещения сякаш европейските избори не ни засягат за пореден път. Ние трябва да знаем какво правим сега и след това“, каза в началото Гергов.

„Ние често подценяваме европейските избори. Казвам го като човек участвал в три европейски кампании и най- слабият ни резултат бе през 2007 година, пет месеца след като БСП, нашето правителство вкара България в ЕС. За тези избори е важно БСП да започне максимално бързо кампания, защото нашите опоненти не спят. Те знаят, че тези избори не са за онези 17 човека, които ще влязат в ЕП. С последни сили на администрацията, властта и политическите си лостове ГЕРБ удържат дигата срещу недоволството на хората в България, срещу начина на живот и начина на управление, което поражда несигурност и скандали ежедневно. Ако победим на тези избори има всички условия за предсрочни парламентарни избори и за много силно представяне на местния вот. Ако не се справим с тази задача, тогава всичките ни намерения, Визията за България си остават едно пожелание. И нашите опоненти ще кажат: „Къде сте тръгнали към предсрочни избори и не стоите в парламента – вижте си резултатите“, коментира Сергей Станишев.

По думите му, важно е европейските социалисти да спечелят повече места, тъй като дори и БСП да победи на национално ниво, ако няма подкрепа в Европа, управлението й ще бъде смачкано.
„Ние и да сме победители на национални избори, и да управляваме страната, ако искаме мащабна, дълбока промяна в България, няма да се справим, ако на власт в Европа е десницата. Ако БСП спечели на национално ниво, но няма съюзници в Европа, знаете историята „ на тях им ги спират, на мен ми ги пускат“. Затова е важно ПЕС да бъде силна, за да имаме съюзници, партньори, които да ни подкрепят в нашите каузи“, обясни президентът на ПЕС.
Пред актива на БСП в Пловдив той беше категоричен, че българските евродепутати от ПЕС, са „бранили през всички години националния интерес“. Той даде за пример битката за двойните стандарти при храните, пакета „Мобилност“, както и опитите да бъдат орязани парите на България през кохезионната политика.

„ Има държави в ЕС, които се опитват към България да прилагат двоен аршин- било то за качеството на храните, било то по отношение на Шенген, или пък за пакета „Мобилност. Социалистите категорично се противопоставяме срещу това. Декември миналата година с голямо мнозинство от 514 гласа срещу 130 ЕП каза еднозначно – България трябва да бъде незабавно приета в Шенген с всички граници – и по суша, и по море и по въздух. Това е постижение на българските социалисти. Една от последната ни битка е за пакета „Мобилност“, всички, ние българските социалисти, и всички български евродепутати сме заедно.

Досега удържаме битката, за разлика от правителството, което загуби в Европейския съвет – само 8 държави подкрепиха България. За двойния стандарт на храните всички българи ста чули. ЕП прие строги регламенти и създаде механизми за контрол, така че българските граждани да не бъдат третирани като втора ръка. По отношение на кохезионната политика т.нар. еврофондове, които идват в България, ние се противопоставихме ясно срещу рязкото орязване на тези средства , които са важни за хората и за българските общини.

Но 4 човека срещу 751 души в ЕП какво могат да направят сами? Много от битките, в които сме побеждавали, нямаше да се случат, ако нямахме подкрепата на ПЕС. Ще дам пример с младежката гаранция – наша инициатива, извоювани 6 млрд. евро за всички страни в ЕС. Близо 6 млрд.евро ЕП одобри по инициатива на социалистите и за детска гаранция. Нашето политическо семейство е категорично за социална Европа. Извоювахме за първи път от 10 години в ЕП да се приеме силен социален стълб в ЕС, който трябва да се превърне в план за действие в ЕК. БСП е първата политическа партия в България и единствената, която прие Визия за бъдещето на Европа“, посочи още от успехите на социалистите в ЕП Станишев.

Пред журналисти той коментира напускането на БСП на парламента. „За това е взето решение на Националния съвет. Има 2 форми на излизане от парламента – при революционна ситуация, както беше през 2013-а, и след скандален акт, в случая промените в Изборния кодекс – на „тъмно“, в последния момент и в интерес на управляващите. БСП имаше всички основания да направи това действие. В ситуацията, в която БСП е извън парламента, е важно да се правят максимален брой действия и консултации с гражданското общество“, каза президентът на ПЕС. Той допълни, че напускането на парламента от БСП е оказало своето въздействие. „ГЕРБ направи крачка назад и обеща да прави промени в изборното законодателство, премахвайки част от скандалните неща. Трябва да преценим дали ще са достатъчни тези неща, които ще направят“, каза той. На въпрос дали у нас сега има революционна ситуация, Станишев отговори, че тя не се създава само от една партия, а зависи от обществото.

Още новини по темата

Станишев в Пловдив: Ще победим ГЕРБ на евроизборите, има шанс ВИДЕО

Петър Курумбашев: Опитваме се да спечелим мача за пакета „Мобилност“, но трябва и ясна стратегия на държавата

 

 

ПИМК БИЛД

Коментари

Коментари

ПИМК БИЛД

Категории

Времето

Анкети

Очаквате ли предсрочни парламентарни избори скоро?

Покажи резултатите

Зареждане ... Зареждане ...